Od ovoga napravljen unosan posao!

Prestižni njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" piše u broju od četvrtka o zloupotrebi na nivou skandala, koji prema njima radi Agencija za posredovanje radnika s Kosova u Njemačkoj.

"Svake godine, 180 studenata s Kosova mogu ići u Njemačku na rad. Zapravo, oni žele zaraditi novac, ali jedna kompanija je to pretvorila u unosan posao za sebe", piše list.

Na Kosovu, mladi ljudi, ukoliko imaju sreće, mogu naći posao kao konobari u restoranu ili da pospremaju krevete u hotelu. Drugi možda i mogu raditi u poljoprivredi, odnosno u čistoći. Rad je jako ograničen i uglavnom je na tri mjeseca. Iz tog razloga, ovdje u Prištini, traži se samo jedno: Posao u Njemačkoj, javlja portal "Albinfo".

Svake godine, Federalni zavod za zapošljavanje nudi ljetne poslove za oko 180 studenata. Ovo je posao jedne Kancelarije za posredovanje, sektora Agencije za zapošljavanje, koji također regrutuju i stručnjake iz oblasti informatike i medicine iz inostranstva. U ovom slučaju oni nude radna mjesta za sve one koji u Njemačkoj nisu zainteresirani. Na Kosovu, međutim, za ove poslove konkurišu stotine studenata. U slučaju kada to mogu! Zbog toga što sam čin konkurisanja košta 105 eura, piše list.

"Koopretivni partner Kancelarije za posredovanje, AFK, je od procesa konkurisanja napravio unosan posao. 105 eura traži tokom godine za posredovanje "Abeitsförderung Kosovo" (AFK). Ovako obavještavaju studente i ovako proizilazi iz dokumenata kosovskog ministarstva rada. Od 180 posredovanja, na ovaj način sakupe oko 20 hiljada eura.

A problem je u tome što kancelarija za posredovanje, potvrđeno je listu da kooperativni partner sa Kosova u stvari ne treba uzimati novac od studenata sa Kosova kojima posreduju u pronalaženju posla. Također oni tokom posljednjih pet godina nikada nisu vršili kontrolu rada AFK-a.

"Ovo je stvarno veliki novac. Onaj koji ima imalo mogućnosti da radi na Kosovu kao student može zaraditi od 100 do 150 eura mjesečno", kaže Fisnik. On je student šestog semestra germanistike a svoje studije finansira putem ljetnjih poslova u Njemačkoj. Prošle godine je Fisnik dijelio pakete i pisma u Wiesbadenu. 105 eura za konkurisanje je pozajmio od svog rođaka i vratio mu je poslije povratka sa ljetnjeg posla u Njemačkoj.

"Nemam još jednu priliku otići u Njemačku," kaže on, i zato se nije ne žalio na visoke cijene plaćanja za posredovanje.

...


Cijena aplikacije je stalno rasla. Od 20 eura koliko je bilo na početku, porasla je na 40 eura, a sada je 105 eura.

Hafiz Leka, šef sektora za zapošljavanje u Ministarstvu rada govori između ostalog i o odgovoru na zahtjev za objašnjenjem koje je dalo ministarstvo, da je a AFK je "pojasnio" da: 5 eura trebaju platiti studenti za aplikaciju, 20 eura za "administrativne troškove", kao i jednu "kauciju" od 80 eura. Ova posljednja sredstva se studentima vraćaju ukoliko im se ne nađe posao. U međuvremenu, troškovi za potvrdu o poznavanju jezika nigdje ne figurira u računu.

"Sav novac odlazi AFK-u. Rad ministarstva je besplatan", kaže Leka.

Centar u Njemačkoj ne zna ništa!

No, ova informacija nije došla na Kancelarije za posredovanje. Oni priznaju da su znali da je traženo po 40 eura na ime paušala za obradu aplikacija, kao pošta, telefonske troškove, itd. Ova suma se smatra opravdanom. Uglavnom oni rade samo sa partnerima koji su imenovani od strane vlasti. U ovom slučaju od kosovskog ministarstva rada. No sada će biti pregledan kredibilitet "Abeitsförderung Kosovo" (AFK).

S druge strane njemački radnik u "Abeitsförderung Kosovo" (AFK), koji sam nadgleda posao na Kosovu odbacuje optužbe u pisanom prigovoru. Prema njegovim riječima, ne postoji ugovor s Kancelarijom za posredovanje koji bi ima zabranio povećanje cijene usluga. On kaže da su predstavljene fakture naduvane. Prema njegovim riječima, mnogim studentima su umanjene uplate. On ne daje tačne cifre već samo predstavlja davanje potvrda za jezik od 10 eura kao "najnižoj cijeni na tržištu."