Sutra sjednica odbornika sa sjevera Kosova

Beogradski dnevnik "Danas" piše da bi u iščekivanju "nepovoljnih" rezultata pregovora u Briselu, Srbi sa Kosova najavili da bi već sutra u Leposaviću na zajedničkom sastanku odbornika sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova mogli imenovati predsjednika i potpredsjednika skupštine sjevernog Kosova. Ne isključuje se ni mogućnost protesta širom Srbije.

"Na sastanku odbornika prošlog petka Srbi sa sjevera Kosova izjasnili su se da poštuju Ustav Srbije i proglasili se najvećim ustavobraniteljima u Srbiji. Odlučeno je i da nema sprovođenja dogovora iz Brisela i da će se formirati skupština sjevernog Kosova, s mogućnošću da joj se priključe i druge srpske opštine, kako bi prerasla u skupštinu Kosova", rekao je za list "Danas" Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije.

On smatra da su Beograd i Priština "već postigli saglasnost, a da je Aleksandar Vučić otišao na pregovore jer treba nešto da se prihvati i potpiše". Jakšić kaže da je "neizvesnost oko Vučićevog odlaska u Brisel njegov lični marketing, jer se znalo da vlast nije dovoljno jaka da odbije zahtjeve Zapada".