Nastavak anti-albanske propagande

Predsjednik Udruženja filmskih umjetnika Kosova Lirak Çelaj traži da se Emir Kusturica proglasi nepoželjnim zbog najava da će snimiti film o trgovini organima. Çelaj traži i reakciju međunarodne zajednice.

Najave da će Emir Kusturica snimiti film o trgovini organima na Kosovu predstavlja nastavak anti-albanske propagande i Priština treba da ga proglasi za "personu non gratu", rekao je predsjednik kosovskog udruženja filmskih umjetnika Lirak Çelaj
"Ova najava zavređuje reakciju i lokalnih vlasti, ali i međunarodne zajednice... Kusturicu ne možemo zvati umjetnikom, jer je podržavao režim Slobodana Miloševića", tvrdi Çelaj, koji je nedavno imenovan za predsjednika prištinskog odbora Demokratske partije Kosova. 
Kako prenose srbijanski mediji, Emir Kusturica je najavio je da će u naredne tri godine snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao jednoj od najvećih tema ovog vijeka i "najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba". 
U izjavi za Telegraf.rs Emir Kusturica kaže da ga raduju izjave zvaničnika sa Kosova da će biti proglašen i da je to pravi potez Albanaca jer bi on u suprotnom bio veliki udarac za njihovu demokratiju.
"Prihvata se njihova odluka! Dobro je da što prie donesu takvu odluku jer bih ja bio veliki udarac za njihovu demokratiju, koja je na nivou one Enver Hoxhine", rekao je Kusturica.