Bivši sekretar Natoa

Bivši sekretar Natoa George Robertson kazao je da je ruski rat u Ukrajini egzistencijalna pretnja Zapadu, ali i Zapadnom Balkanu, piše Gazeta express.

"Danas postoji egzistencijalna pretnja Zapadu, uključujući Zapadni Balkan. Ova pretnja pokriva ceo evropski kontinent", rekao je Robertson.

Govoreći o angažovanju Zapada tokom 90-ih u zaustavljanju ratova i, kako je rekao, "etničkog čišćenja" od strane režima Slobodana Miloševića protiv Albanaca, Robertson kaže da je izuzetno važno naglasiti da je angažman međunarodne zajednice bio važan osnov za političku stabilnost i ekonomski prosperitet.

Robertson je kazao i da bi Samit Natoa koji će biti održan u Vašingtonu 9, 10. i 11. jula trebalo da se fokusira i na ono što Rusija radi na Zapadnom Balkanu.

"Samit treba da se fokusira i na ono što Rusija radi na Zapadnom Balkanu. Dezinformacije, miješanje u izbore, destabilizacija, ekonomska destrukcija, sve su to instrumenti Rusije i njenih obaveštajnih agencija. Sve će to biti pod pažnjom ministara u Vašingtonu", rekao je Robertson.

Smatra da je budućnost regiona u rukama građana i onih koji odluče da ih predstavljaju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express