Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu rekao je da je ideja premijera Albina Kurtija da se evropski nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom pošalje Venecijanskoj komisiji "još jedna laž" i dodao da Albin Kurti stalno mijenja stavove, te da je zbog toga međunarodna zajednica izgubila povjerenje u njega, prenosi Gazeta express.

Haxhiu istovremeno izražava spremnost PDK da se uključi u dijalog Kosova i Srbije.

"I nama je to problem - koliko često Albin Kurti laže ili mijenja svoje stavove i prilično je problematično održavati dosljednost u odnosu na ono što se stalno mijenja. Na početku ovog mandata smo izjavili da je u odnosu na Srbiju, ako se radi o konačnom sporazumu sa Srbijom uz obostrano priznavanje, PDK bila spremna da se uključi u proces dijaloga", rekao je Haxhiu.

Prema njegovim riječima, zbog stalne promjene stava Albina Kurtija, Kosovo je pretrpelo samo štetu, počev od sankcija Evropske unije.

"Imamo nekog Albina Kurtija koji mijenja svoje stavove, nekad jedno za međunarodne partnere, drugo za one funkcionalno nepismene o kojima priča i na kraju imamo Kosovo pod sankcijama EU već godinu dana i sve su gori odnosi sa strateškim partnerima SAD, Nato i EU. To je dovelo do situacije da niko ne vjeruje Albinu Kurtiju od međunarodnih partnera i imamo izolaciju Kosova", dodao je Haxhiu za Ekonomiju onlajn.

Povodom nepostojanja konsultacija između Kurtija i predsjednice Kosova Vjose Osmani u vezi pisma koje je poslato Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Haxhiu kaže da to nije nešto novo.

"Njihova unija je bila zbog individualnih interesa, a ne zbog interesa Kosova i njihov rascep će se ponovo desiti za individualne interese, a ne za interes Kosova tako da njihove razlike mogu biti privremene ili malo duže, ali iz ličnog interesa, a ne zbog interesa Kosova i interesa građana Republike Kosovo", kazao je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express