Ispunjeni svi uslovi

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Agon Batusha kaže da Kosovo očekuje da Izvještaj visokog predstavnika EU Josepa Borrella sadrži preporuke za ukidanje mjera, jer je, kako kaže, Kosovo ispunilo sve uslove.

Zemlje članice EU zatražile su od Borrella da podnese svoj izvještaj o procjeni koraka koje je Kosovo preduzelo na poboljšanju situacije na sjeveru, kako bi odlučile o ukidanju kaznenih mjera.

Očekuje se da će izvještaj biti objavljen danas, iako još uvijek nema naznaka da li će Borrell preporučiti ukidanje mjera.

Batusha kaže da su institucije ispunile zahtjeve EU prema Briselskom sporazumu.

"Kosovo je već ispunilo sve kriterijume koje je tražila EU, organizovali smo izbore na sjeveru iako su bojkotovani, izvršili smo svoju obavezu pošto su izbori bili redovni, ali Srbi su odlučili da ne učestvuju na ovim izborima. Nije problem vlade”, rekao je Batusha.

Bivša ambasadorka Kosova u Italiji Alma Lama kaže da jednostrano djelovanje kosovskih institucija, poput zatvaranja ekspozitura Poštanske štedionice na sjeveru, ima negativan uticaj.

"Ovo će sigurno imati uticaja, a Kosovo je stalno dobijalo kritike iz Evropske unije, sada je tu pitanje eksproprijacije na sjeveru, za šta vjerujem, da čak i ako se mjere uklone, dio će ostati", rekla je ona.

Batusha se ne slaže se sa kritikama EU u vezi sa, kako kaže, unutrašnjim pitanjima Kosova, dodajući da EU ima tendenciju da kritikuje svaku akciju kosovskih institucija.

"Opštine na sjeveru za Vladu i naše institucije su samo neke od 38 opština Kosova i Vlada ima pravo da interveniše i djeluje u skladu sa zakonima, čak i po pitanju eksproprijacije i zatvaranja finansijskih institucija", dodaje.