Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci kaže da se ove godine očekuje da KBS formiraju drugi pešadijski puk čiji bi zadatak bio odbrana teritorije, piše Klan Kosova.

"Ministarstvo odbrane nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga, na osnovu sveobuhvatnog plana tranzicije, plana koji je razvijen u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima. Ove godine se očekuje da napravimo dostignuće, a to je validnost drugog pešadijskog puka”, rekao je on.

Dodaje da je prošle godine u sklopu vježbe “Defender Europe 2023” planiran prvi pešadijski puk, dok je ove godine planiran i drugi, kako bi izvršili svoj ključni zadatak, a to je odbrana teritorije.

"U ovom aspektu, Ministarstvo odbrane i Kosovske bezbjednosne snage preduzimaju važne korake u pripremi, obično uvek sa našim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je ministar.

Istakao je da KBS nastavljaju i sa drugim aktivnostima, a sve su vezane za postizanje ciljeva predviđenih sveobuhvatnim planom tranzicije.

“To znači da ćemo do kraja 2025. godine završiti drugu fazu tranzicije, a time ćemo imati tri pešadijska puka spremna da obavljaju svoje dužnosti u okviru svoje misije. U tom smislu, imali smo kontinuiranu podršku premijera i Vlade, posebno kod povećanja budžeta”, dodao je on.

Maqedonci je izneo detalje o dronovima Bayraktar, rekavši da su ovi dronovi već u funkciji i da su stvorene dvije grupe koje su obučene za rad s njima.

„Bespilotne letjelice Bayraktar već su dio inventara KBS-a i veoma su važni za vazdušnu podršku jedinicama KBS. Ove bespilotne letjelice su u funkciji, do sada smo obučili dvije grupe za upravljanje dronovima”, rekao je Maqedonci.

Dodao je da je tokom 2023. godine budžet KBS-a i Ministarstva odbrane dostigao negde oko 200 miliona eura.

Istakao je dalje da će Kosovo 13. juna postati dio tima za deminiranje Ukrajine, zajedno sa Litvanijom.

„Kosovo kontinuirano pomaže Ukrajini. Ja, kao ministar odbrane, zajedno sa komandantom KBS učestvujem na sastancima kontakt grupe za Ukrajinu. Ovi sastanci se obično održavaju u Briselu. Budući da smo dio ovih sastanaka, svijesni smo da smo dio odgovornosti koja se traži od svakog člana kontakt grupe za podršku Ukrajini”, rekao je Maqedonci.

Istakao je da je na Kosovu sprovedeno nekoliko obuka u oblasti deminiranja za ukrajinske trupe.

„Naši instruktori daju sve od sebe i na najbolji način predstavljaju ne samo Ministarstvo odbrane i KBS, već i Kosovo u cjelini”, kaže on.

Maqedonci je spomenuo i pakete podrške koje je Kosovo dalo Ukrajini.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova