Politički analitičar

Politički analitičar Imer Mushkolaj, komentarišući odustvo sastanka premijera Albina Kurtija sa albanskim premijerom Edijom Ramom koji se juče susreo sa mnogim zvaničnicima Kosova, kaže da je problem "borba dva premijera za političku dominaciju u svakom smislu", prenosi Dukađini.

Premijer Albanije Edi Rama započeo je juče zvaničnu posjetu Kosovu, gdje je održao niz sastanaka sa zvaničnicima, ali sa premijerom Kosova nije planiran nikakav sastanak u okviru njegove posjete, a Mushkolaj kaže da je do zahlađenja odnosa između dva premijera najmanje došlo zbog ideoloških razloga.

"Ova prehlada nije prva, izgleda da je prošla kao grip ili virus. Ostalo je samo zahlađenje, a videli smo to i u prošlosti, manifestaciju sukoba Kurtija i Rame po raznim pitanjima, posebno pitanjima vezanim za Srbiju, sprovođenje sporazuma ili način sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom", kazao je Mushkolaj.

Mushkolaj navodi i da je Rama često znao da zauzme stav ili predloži rješenja za probleme koje Kurti nije dobro prihvatio.

Naglasio je da ovo "zahlađenje" odnosa dvojice premijera nije prvo, jer je prije izvesnog vremena bivši premijer Albanije Sali Berisha u prethodnim vremenima imao zahlađenje odnosa sa bivšim predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom.

"Ovo pitanje nije novo. U zavisnosti od toga ko je bio lider u Albaniji, bilo je problema sa liderima na Kosovu", kazao je Mushkolaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini