Stav opozicije

Poslanici opozicionih partija na Kosovu smaraju da će vlada premijera Albina Kurtija ostati upamćena kao vlada bez principa i transparentnosti koja nije obezbjedila nova priznanja nezavisnosti, prenosi Gazeta blic.

Poslanica Demokratska partije Kosova Ariana Musliu-Shoshi ističe da vlada nije koordinisala sa međunarodnim predstavnicima, ali i da nije bilo konkretnih koraka Miistarstva pravde.

„Cilj ove vlade nije bio jačanje zemlje, ni jačanje unutrašnjeg ni međunarodnog subjektiviteta. Nije bilo koordinacije sa međunarodnom zajednicom, niti konkretnog rada Ministarstva pravde u tom pravcu“, rekla je ona.

Musliu-Shoshi je govorila i o sankcijama koje je EU uvela Kosovu, i okrivila Vladu Kosova za nesaradnju sa saveznicima, napominjući da je Kosovo sankcionisano zbog nedostatka koordinacije za djelovanja koje je preduzelo.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ističe da je aktuelna vlada bez principa, vizije i transparentnosti.

„Vlast koja se ponašala bahato, i koja je postala populistička“, rekla je ona.

Kadrijaj je dodala da Kurtijeva vlada još uvijek nije shvatila da je na vlasti.

„Oni još uvijek ne shvataju da su oni partija na vlasti i da imaju državne odgovornosti i ciljeve, a ne partijske ciljeve, oni još uvijek kalkulišu kako da zadrže glasove prevarom, jer su na prevaru došli na vlast“, rekla je Kadrjaj.

Ona je okrivila vladu za neispunjena obećanja.

„Oni su svojim dolaskom na vlast rekli da će biti novih priznanja i novih članstava, da će put ka EU biti blizu, da ćemo vrlo brzo biti u Natou, ali to se još nije dogodilo, mi smo zemlja pod sankcijama, blokiran je put ka članstvu u Evropskoj uniji“, dodala je ona.

Naglasila je da je vlada prihvatila da sprovede Briselski sporazum i Ohridski aneks, čak je to, prema njenim riječima, potvrđeno i posljednjim pismom lidera Kosova.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazetablic