Tenzije u regionu

Rusija bi mogla da rasplamsa tenzije na Balkanu i stvori novi rat koji će izazvati podjele na Zapadu ako pobjedi u ratu sa Ukrajinom, izjavila je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz, prenosi Klan Kosova.

Gërvalla-Schwarz je u intervjuu za Politico u ambasadi Kosova u Vašingtonu upozorila da se teritorijalne ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina ne zaustavljaju na ukrajinskoj granici i da bi pobjeda Ukrajine protiv Rusije obezbjedila stabilnost na Balkanu, koja je godinama problematična.

"Putinova strategija je da odvlači pažnju Zapada raznim sukobima. Tako da bi još jedan rat na Balkanu bio dobrodošao za Rusiju", kazala je ministarka.

Dodala je da je Kosovo posebno zanimljiva meta za Putina.

"Prosperitet naše zemlje podriva njegov argument da Zapad ne može da pomogne državama bivšeg istočnog bloka. Nato i Vašington su zaslužni za zaustavljanje etničkog nasilja i genocida u regionu nakon raspada Jugoslavije 1990-ih. Putin svake nedjelje govori o Kosovu. To nema veze sa geopolitičkom važnosti Kosova, ali ima veze sa činjenicom da je Kosovo uspješna priča Zapada, uspješna priča Sjedinjenih Američkih Država, to je priča o uspjehu Natoa, priča o uspjehu zapadnoevropskih država", naglasila je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova