Nesklad i nekoordinacija

Analitičar Melazim Koci izjavio je da je predsjednica Kosova Vjosa Osmani u pravu kada je rekla da Vlada nije koordinisala s njom pismo koje je poslato Savjetu Evrope. Prema njegovim riječima, Osmani ima odgovornost za spoljnu politiku, što joj garantuje i Ustav zemlje.

"Ona je u pravu, jer je predsjednica broj jedan u spoljnoj politici", izjavio je Koci u emisiji 'RTK Prime'.

Koci je izrazio iznenađenje što predsjednica zemlje nije obavještena o tako važnom pitanju.

Dodao je da postoji nesklad u odnosima između Predsjedništva i Vlade. Ovaj sukob između Predsjedništva i Vlade, prema Kociju, je ozbiljan.

"Pažljivi posmatrači primete da ovaj nesklad ima dužu historiju. Ovo je najočitiji primjer," istakao je on.

U tom kontekstu, Koci je dodao da predsjednica nije kriva jer je, prema njegovim riječima, odgovorila u skladu sa logikom "rečeno nam je da se Zajednica ne može izbaciti iz sporazuma."

Nadalje je naglasio da izgleda da nesuglasice između Osmani i Gervalle datiraju od ranije. Pomenuo je i izjave predsjednice Osmani u raznim televizijskim emisijama.

"Imam utisak da ovo nije izolovan slučaj. Taj nesklad i nekoordinacija nisu pitanje samo dana kada je gospođa Gervalla izašla sa prijedlogom, već izgleda da su nesuglasice postojale i ranije", rekao je Koci.

Koci je naglasio da je izjava ministarke Gervalle politički incident i da bi trebalo prevazići sa što manje sporednih šteta.

"Nije u korist Kosova da se dešavaju ovakve stvari", zaključio je on.