Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kaže da je smiješna izjava predsjednika parlamenta Glauka Konjufce koji je rekao da se neobavještavanje Predsjedništva o pismu koje je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz uputila Savjetu Evrope dogodio nenamjerno "zbog udaljenosti", prenosi Koha.

Donika Gërvalla-Schwarz je 16. maja u pismu upućenom predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope navela da Vlada Kosova priprema nacrt statuta Zajednice, koji se obavezala da će poslati Ustavnom sudu do kraja maja. Međutim, Kosovo nije uvršteno na dnevni red za članstvo u Savjetu Evrope. Predsjedništvo je tog dana reagovalo rekavši da nije konsultovano oko pisma.

Konjufca je rekao da je neobavještavanje predsednika bilo nenamjerno jer je Osmani bila u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Ali, Osmani kaže da u modernim vremenima postoje mnoge mogućnosti komunikacije poput telefona te da je iznenađena Konjufcinom izjavom.

"Nisam čula takvu izjavu, bila bih izuzetno iznenađena da je neko zaista dao takvu izjavu jer smo u 2024. godini u kojoj telefoni rade veoma dobro bez obzira u kojoj se vremenskoj zoni nalazimo i istovremeno sve naše dosadašnje komunikacije za ove tri i po godine međuinstitucionalne saradnje u oblasti spoljne politike su upravo preko telefona jer je neko iz institucija uvijek bio u inostranstvu.

Osmani kaže za Ekonomiju onlajn da je tim pismom Donike Gërvalle-Schwarz zalaganje trojice institucionalnih lidera da ne bude jednostrane primjene sporazuma samo sa strane Kosova palo u vodu.

"To je palo u vodu sa ponudom koja je tog dana data jer ta ponuda ni po sadržaju ni u proceduri nije bila nastavak liste obaveza koju su potpisala trojica lidera, pa je to ustavna neophodnost u skladu sa članom 84. da Vlada koordinira takvu akciju sa liderom spoljne politike, koji je po našem ustavu uvijek bio i ostao institucija Predsjedništva i da kaže da to na bilo koji način ima veze sa distancom. Za mene je to nešto u šta ne želim da vjerujem da neko to kaže jer nema veze sa realnošću i pokazuje da na neki način pokušavaju da prebace krivicu za ovaj nedostatak koordinacije o tako kapitalnom pitanju na Predsjedništvo", kazala je.

Ističe da se nikada ne dešava da se ne koordinira oko važnih pitanja čak i kada je neko u inostranstvu.

Osmani je postavila pitanje Vladi kako je neko u Njemačkoj saznao za pismo koje se šalje Savjetu Evrope prije nego što je poslato.

"Kako je moguće da je osoba iz civilnog društva u Njemačkoj koja takođe nije bila prisutna na Kosovu dobila to pismo ispred Predsjedništva zemlje, ispred parlamenta zemlje, ispred civilnog društva na Kosovu, pred narodom Kosova i to objaviti na Twitteru, odnosno obavjestiti osobu koja uopšte nije u institucijama, a nije bilo načina da se koordinira i zajednički odlučuje o takvoj temi, nije bilo načina koordinacije sa predsjednikom. Ta priča je smiješna", rekla je Osmani.

Komentarišući dobijanje statusa pridruženog člana u parlamentarnoj skupštini Natoa, Osmani je istakla da je to veliko dostignuće parlamentarne diplomatije.

Osmani kaže da je u međunarodnoj areni parlamentarna diplomatija bila jedno od najjačih oruđa za otvaranje vrata Kosovu.

"Bio je samo jedan glas protiv. Biti u Nato znači biti bezbjedan i veoma je važno da to sada unapredimo drugim koracima, naravno, krećući se ka članstvu u Nato. Parlamentarna skupština nije vezana za proceduralni aspekt sa članstvom u Nato kao što je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope vezana za članstvo u Savjetu Evrope, ali je ipak veoma važna poruka da Kosovo ima mjesto u Natou i ispunjava kriterijume za tako nešto", izjavila je Osmani.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore