Komandant Kfora

Komandant Kfora Özkan Ulutaş, poručio je da je hrabrost vojnika te misije na protestima u Zvečanu prije godinu dana pomogla da se stabilizuje situacija u toj oblasti i spriječi dalja eskalacija nasilja.

"Danas odajemo počast zaslugama i žrtvama naših drugova, koji su svoje živote stavili na kocku da bi izvršili svoje dužnosti za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu sa dugogodišnjim mandatom naše misije u UN. Njihova hrabrost je pomogla da se stabilizuje situacija u toj oblasti i spreči dalja eskalacija nasilja", rekao je Ulutaş.

Kako je dodao, posvećenost Kfora da doprinese trajnoj bezbjednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti je nepokolebljiva.

"Kfor nastavlja da preduzima sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog i sigurnog okruženja, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, u svakom trenutku i nepristrasno, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu", rekao je Ulutaş.

Iz Kfora su saopštili da su neki od pripadnika Kfora u Zvečanu zadobili povrede koje su im promjenile život.

"Prije godinu dana, mirovne snage misije Kfor predvođene Natoom napadnute su tokom nasilnih protesta u opštini Zvečan. Ranjena su 93 lica, od kojih su neki sa povredama koje su im promjenile život. Ovi napadi su bili ničim izazvani i bili su potpuno neprihvatljivi", navodi se u saopštenju Kfora.

Kako se dodaje, Nato smatra da se činjenice moraju utvrditi, a počinioci moraju odgovarati.

Nakon tog događaja, podsjećaju, Nato je rasporedio blizu 1.000 dodatnih mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu.

"Povećan je položaj Kfora na sjeveru Kosova i utrostručen broj patrola, uključujući i duž granične linije. To je bilo najveće pojačanje kontingenta Kfora na Kosovu u posljednjoj deceniji i pokazuje da je Nato spreman da sačuva mir", stoji u saopštenju Kfora.

Izvor: Kosovo Online