Pripadnici srpske zajednice u Gračanici i Sjevernoj Mitrovici, opštinama sa srpskom većinom južno i sjeverno od Ibra, tvrde da popisivači nisu dolazili da ih popišu u okviru popisa stanovništva od 5. aprila do 24. maja, iako neki od njih navode da su željeli da se popišu, dok drugi strahuju da bi mogli biti novčano kažnjeni, prenosi RSE.

Goran Dimić iz Gračanice otišao je u Agenciju za statistiku Kosova kako bi pokušao da popiše svoju petočlanu porodicu iako je popis završen.

„Oni (popisivači) su ostavili samo papir kod kuće. Ja sam zvao na ovaj broj telefona. Oni su rekli da će da dođu, ali niko nije došao. Ja ne radim nigdje, kući sam bio, ja ne znam kada su bili. Ovaj papir je ostavljan na kapiju“, rekao je Dimić.

Popisivači nisu došli ni kod četvoročlane porodice Ivanović u Gračanici. Dragana kaže da je željela da učestvuje u popisu, ali da joj niko nije pokucao na vrata.

„Zašto bih ja plaćala kaznu kad nije došao niko (od popisivača). To treba da znaju ljudi, to treba neko da zna. Da nisu pola popisali. Ova naša ulica dvije tri kuće, od pruge dole niko nije popisao ljude, kao ni ove preko pruge. Niko apsolutno nije dolazio, a da plaćam kaznu ne pada mi na pamet jer niko nije dolazio, treba oni meni da plate, jer nisu došli, to je njihova dužnost“, rekla je Ivanović.

Za one koje se nisu odazvali popisu koji je počeo 5. aprila, a trajao je do 24. maja, predviđene su novčane kazne od 30 pa do 2.000 eura.

Popisivača, kažu građani, nije bilo ni na sjeveru Kosova.

„Nisam se popisao zato što nisam video nikoga ko je uključen u to (popis), ko donosi papire, inače bih učestvovao. Mislim da je to važno za dalje smirivanje situacije na Kosovu. Moramo da krenemo dalje i da brinemo o sebi“, rekao je Miloš iz Sjeverne Mitrovice.

Da popisivači nisu dolazili tvrdi i Sanja iz Sjeverne Mitrovice.

„Niko nije ni dolazio, niti znam bilo koga u mom komšiluku, mom okruženju, da mu je dolazio neko od popisivača ovde na sjeveru“, rekla je Sanja.

Dragoljub iz Sjeverne Mitrovice tvrdi da nije ni obavešten o popisu.

„Niko nije dolazio“, rekao je on, dodajući da ne zna ni da li bi se popisao, jer kako kaže, ne zna koliko je to regularno.

Iz Agencije za statistiku Kosova priznaju da su imali problema sa popisivačima u srpskim sredinama.

„U nekoliko zona, političari iz srpske zajednice vršili su jedan vid pritiska nad popisivačima, pa smo ponovo zaposlili nove popisivače. U više srpskih zona do tri puta smo angaživali popisivače, trenirali smo ih i poslali na teren. Srpska zajednica je tek posljednjih dana, odnosno u toku posljednje nedjelje popisana, uzimajući u obzir važnost popisa“, rekao je direktor ASK-a Avni Kastrati.

Zbog neučešća na popisu, Kastrati je rekao da pojedine institucionalne usluge neće biti dostupne građanima koji se nisu popisali.

Izvor: RSE