Oslabljeni odnosi

Bivši ministar unutrašnjih poslova Bejtush Gashi optužio je Vladu Kosova da sprovodi diplomatske aktivnosti sa nedostacima i nekoordinisane odluke koje su, prema njegovim riječima, oslabile odnose sa SAD, Francuskom i Njemačkom, prenosi Koha.

Gashi je, nakon što je Skupština Kosova dobila status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini Natoa, kazao da Vlada treba da sprovede lobiranje za članstvo u Partnerstvu za mir Nato.

"Odluke koje su donete u posljednje vrijeme, posebno su nekoordinisane akcije i istovremeno su oslabile odnose, posebno sa SAD, Francuskom i Njemačkom, a ovi oslabljeni odnosi su direktno uticali na saradnju i partnerstvo pojedinačno sa Kosovom na unapređenju pitanja Kosova u integracionim procesima, u ovom slučaju u Nato", naveo je Gashi.

Dodao je da bi sada fokus Vlade trebalo da bude na razvijanju lobiranja za članstvo u Partnerstvu za mir Natoa.

"Ovo je dobra prilika da izvučete korist iz ovog članstva, ima oko 1.600 projekata koje podržava ovo Partnerstvo, što se tiče izgradnje kapaciteta, edukacije, zatim individualne saradnje. To je povoljan zamah da se intenzivira diplomatija da se ubrza proces članstva", naglasio je Gashi.

Prema njegovim riječima, diplomatski najuspješnija bila je Skupština Kosova, a ne izvršna vlast.

"Izvršna vlast, odnosno diplomatija sa svim kontingentom koji joj je na raspolaganju, na međunarodnom planu je podbacila i nije postigla uspjehe koje je postigla Skupština Kosova, u početku da se pridruži Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, a sada Parlamentarnoj skupštini Natoa", naglasio je Gashi.

Skupština Kosova dobila je u ponedjeljak status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini Natoa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore