Gradonačelnik Zubinog Potoka

Predsjednik opštine Zubin Potok Izmir Zeqiri, povodom godinu dana od kada je na toj funkciji, kazao je da je početak mandata bio težak, ali da su vremenom uspjeli da vrate stvari na pravi put, prenosi Kallxo. Dodaje da nema dovoljno pomoći Vlade Kosova.

"Najveći izazov je bio početak, kada sam se suočio sa akcijom kriminalno-terorističkih grupa koje su pokušavale da ubede sve građane da se pridruže opozicionom otporu kako bi sprečili normalno funkcionisanje", kazao je Zeqiri, koji je, kao i predsjednici ostale tri opštine na sjeveru Kosova, izabran sa svega oko tri odsto glasova građana, na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Navodeći da je vremenom postignut napredak, Zeqiri kaže da i dalje održava sastanke svakodnevno, ali i da je većina građana sa kojima razgovara iz srpske zajednice.

Ukazuje i da među zaposlenima u Opštini trenutno ima oko 50 građana srpske nacionalnosti, ali da su konkursi otvoreni i za druge i da će se nastaviti zapošljavanje i pripadnika srpske zajednice.

Prema njegovim riječima, glavni zahtjevi građana su u vezi zapošljavanja u institucijama i u vezi infrastrukture i raznih subvencija.

Kada je riječ o stočarstvu, Zeqiri kaže da se subvencionišu porodice koje su lošijeg ekonomskog stanja i imaju bolesne ljude.

U jesen prošle godine, 730 porodica ima koristi od ovog projekta, kaže Zeqiri i dodaje da do sada imaju negdje oko 450 zahteva za pomoć.

"Kapitalni projekti poput asfaltiranja nekoliko puteva širom opštine i izgradnje parka za decu u opštini Zubin Potok, unutrašnja obnova opštinskog objekta, sve je to uoči početka radova", dodao je gradonačelnik Zubinog Potoka.

Zeqiri je rekao da nemaju dovoljno pomoći Vlade Kosova.

"Imamo obećanja, ali manje konkretne pomoći", dodaje Zeqiri.

Kako kaže, više pomoći Vlade Kosova potrebno je kada je riječ o bezbjednosti.

"Zahvaljujući organima za sprovođenje zakona koji rade profesionalno i odgovorno, situacija je i dalje mirna i pod kontrolom, a bezbjednost građana je na pravom nivou", kaže Zeqiri.

Govoreći o procesu zamene vozačkih dozvola u one koje izdaje Kosovo, Zeqiri kaže da taj proces ide "dobro, bez ikakvih problema".

Kada je riječ o popisu stanovništva, Zećiri navodi da postoji interesovanje, ali ne u većem obimu.

Ukazuje da je plan za ostatak mandata funkcionalizacija tehničkog osoblja Opštine angažovanjem stručnjaka, kao i realizacija nekih infrastrukturnih projekata.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo