Blokada!

Predstavnici opozicionih stranaka smatraju da je premijer Albin Kurti nesprovođenjem Zajenice srpskih opština naštetio Kosovu, kao i da izborima želi da izbjegne međunarodnu obavezu koju je preuzeo, dok sa druge strane vladajuća stranka tvrdi da se ZSO ne može formirati dok Srbija ne sprovede obaveze iz Briselskog i aneksa Ohridskog sporazuma, prenosi RTV 21.

Rashit Qalaj iz Demokratske partije Kosova vidi ZSO kao blokadu za Kosovo.

„To zavisi od vlade i premijera i radi se o blokadi. Kosovo je ušlo u međunarodne obaveze, s druge strane imamo neke štetne dogovore vlasti“, rekao je on.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj smatra da je Kurti svojim stavom o ZSO oštetio Kosovo.

„Ovo je pitanje za nesposobnog premijera, on je zakomplikovao proces dijaloga, vratio Kosovo i učinio usluge Srbiji, a nas je doveo u nepovoljan položaj, kvareći i ugrožavajući prijateljstvo sa partnerima“, rekao je Zemaj.

Istu ocjenu ima i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj. Ona tvrdi da je Kurti namjerno blokirao sprovođenje ZSO.

„Obećao je i prihvatio sporazum u potpunosti, a pismo posvećenosti koje su potpisali lideri jasno pokazuje da je Kurti sve prihvatio i razlog zbog kojeg želi da ide na izbore je da ide pre implementacije Udruženja. On je to prihvatio, ali je blokirao primenu jer je posljednja godina vlade. Kurti želi da izbjegne ovu međunarodnu obavezu“, rekla je ona.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Arberehe Kryeziu izjavila je da se nacrt EU Zajednice srpskih opština ne može primjeniti sve dok Srbija ne sprovede obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i aneksa iz Ohrida.

„Ako bi se stavio potpis na paket dokumenata, onda bismo prihvatili nacrt i nacrt bi bio poslat sudu, međutim, takav paket nije prihvatila da potpiše Srbija. Sa druge strane, postoji neravnopravan tretman EU, ne možemo da ulazimo u takve obaveze i sprovodimo Udruženje“, rekla je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/RTV 21