Pridruženi član

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocjenila je danas da je "NATO sudbina Kosova" i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO-a kao pridruženog člana "obezbjediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije".

„Zahvalna sam svim poslanicima Parlamentarne skupštine NATO koji su (na zasjedanju u Sofiji) glasali za unapređenje statusa Kosova za pridruženog člana. (…) Nastavićemo naše napore zajedno sa našim saveznicima da unapredimo naš put ka članstvu u NATO“, napisala je Osmani na platformi "X".

Parlamentarna skupština NATO je veza NATO-a i parlamenata država-članica. Čini je 281 delegat iz 32 države-članice NATO-a i delegati devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje i osam parlamentarnih delegacija-posmatrača.

Članovi s tim statusom mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke, mogu biti specijalni izvestioci udruženi u odbore gde predstavljaju svoje viđenje u izveštajima Parlamentarne skupštine NATO-a. Međutim, nemaju pravo da glasaju, niti doprinose budžetu.