Saopštenje

Kfor je juče demantovao izveštaj Međunarodne krizne grupe u kome se navodi da su bili uključeni u navodne pregovore o povlačenju Srba koji su učestvovali u događajima u Banjskoj u septembru 2023. godine.

“Međunarodna krizna grupa je nedavno objavila izvještaj pod naslovom ‘Sjeverno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podjeljenih lojalnosti“. U izvještaju o nasilju koje se dogodilo u Banjskoj u septembru 2023. godine, navodi se: ‘U strahu od krvoprolića, Kfor je pregovarao o povlačenju grupe (srpskih boraca) u okolne šume. Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku Kfor nije bio uključen u navodne pregovore”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon što je pozvan da pojača svoje prisustvo, Kfor je blisko koordinirao sa Policijom Kosova i misijom vladavine prava EU (Eulex) kako bi obnovio bezbjednost u toj oblasti.

“Do nasilja koje se dogodilo u Banjskoj došlo je nakon napada na mirovnjake Kfora u maju 2023. godine, u kojem su ranjena 93 pripadnika Kfora, od kojih su neki zadobili povrede koje su im promjenile život. Nato je uvijek smatrao da se činjenice moraju utvrditi i da se počinioci moraju suočiti sa pravdom. Nakon nasilja, Nato je rasporedio oko 1.000 dodatnih mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu. Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u posljednjoj deceniji i pokazuje da je Nato spreman da sačuva mir”, kaže se u saopštenju.

Kfor navodi da nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da obezbjedi bezbjednost i bezbjedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

“Kfor je treći bezbjednosni odgovor, poslije Policije Kosova i Eulexa, sa kojima radimo u bliskoj saradnji”, kaže se na kraju saopštenja.

Izvor: Kosovo Online