Američki list

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell predložio je nekadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da posjeti bivšeg lidera Kosova Hashima Thaçij u Hagu, ali je Trump to odbio, objavio je, između ostalog, The New York Times u članku koji se bavi Grenellom i njegovom karijerom, prenosi Reporteri.

Kako navode, novinari "The New York Times-a" su za potrebe članka razgovarali sa 40 ljudi, većinom republikanaca.

U tekstu se govori o Grenellovoj karijeri u vrijeme kada je Donald Trump bio na vlasti i kada je Grenell bio na raznim funkcijama u svom kabinetu, od specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije do vršioca dužnosti šefa Obavještajne agencije SAD. Dio ovog članka govori i o Kosovu.

"Grenell je prošle godine predložio ideju da se potkopaju Trumpove žalbe da su optužnice koje je podigao specijalni advokat Jack Smith političke. Grenell je predložio da mu se Trump pridruži u posjeti bivšem predsjedniku i premijeru Kosova, Hashimu Thaçiju, u zatvoru u Hagu, gdje čeka suđenje za ratne zločine. Čak je i Thaçija tužio Smith, koji je nadgledao procesuiranje ratnih zločina u Hagu prije nego što je imenovan za specijalnog branioca. Thaçi je rekao da je politika u korenu svih optužbi protiv njega“, piše "The New York Times ".

Međutim, kako navodi američki list, Trump nije prihvatio ovu ideju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri