Lider AAK

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ocenio je da premijer Albin Kurti kalkuliše da li će raspisati vanredne izbore u julu ili redovne u septembru, i ponovio da bi za građane bilo najbolje da vrati mandat i da se o učinku njegove vlade prije izbora raspravlja u parlamentu, prenosi Gazeta blic.

„Vjerujem da bi za građane Kosova ispravan postupak Kurtija bio da vrati mandat parlamentu i istog dana predloži njegovo raspuštanje. I mi bismo to podržali, ali skupština ne bi smela da se raspusti bez ikakvog epiloga da li je rađeno dobro ili loše. Kada je riječ o izborima, trebalo bi da budu raspisani u septembru, ali raspuštanje Skupštine bez smene vlade jednako je njenom punom mandatu, sa redovnim izborima", naveo je Haradinaj.

Objašnjava razliku između toga da li se ide na redovne ili vanredne izbore.

"Jer, na vanrednim izborima opozicija neće imati vremena da se suprostavi. Vanredne izbore bismo prihvatili sa smjenom ili ostavkom, i u tom slučaju bi pozicija obe poziciono-opozicione strane bila jednaka. Ako izađemo na izbore sa raspuštanjem parlamenta, Kurtiju dajemo stabilniju situaciju argumenata da iznese svojim pristalicama, za koje se nada da će zadobiti njihovo povjerenje“, kazao je Haradinaj.

On je dodao da Kurti trenutno kalkuliše oko datuma izbora, a da je jedna od opcija da bi novi mandat dobio ukoliko raspiše vanredne izbre u julu.

"Vidim da Kurtiju teško pada, mada ima interes da izađe na izbore u julu, čak i ako mu je to teško. Vjerovatno kalkuliše da li vredi da podnese ostavku. Ali, ukoliko izazovi ne budu toliko veliki, on ostavku neće podneti. I ja i AAK želimo da ga vratimo kući, ali ne kao pobednika, već kao onog koji je naneo štetu Kosovu. Raspuštanje parlamenta štiti ga od svega lošeg što je učinio. Na neki način on bi izašao na izbore sa idejom da nastavi svoj mandat. On bi da raspusti parlament kako bi obnovio mandat svoje vlade”, rekao je Haradinaj.

On je podsjetio da prijedlog njegove stranke za rušenje vlade nije naišao na podršku, a da bi raspuštanje skupštine - bez rasprave, išlo u korist Kurtija.

“Nismo uspjeli da ujedinimo opoziciju za rušenjem vlade. Raspuštanje parlamenta bio bi još jedan potez premijera kojim bi rekao da je poštovao volju svih da se izađe na izbore, a da pritom ne bi podneo ostavku ili bio razrešen funkcije”, zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta blic