U okviru paketa

Ministricka spoljnih poslova Kosova Donika Gervalla Schwarz rekla je da vlada te države neće prihvatiti prijedlog Evropske unije (EU) za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ukoliko Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma.

"Mi ne sprovodimo taj nacrt, koji je u okviru Briselskog procesa, a da se Srbija ne obaveže da će sprovesti svoj deo posla. Zato moramo da razdvojimo stvari, ili se bavimo ZSO u Briselu ili se time bavimo na Kosovu. Ali ne možemo povezati ta dva procesa”, rekla je Gervalla u intervju za albanski servis Glasa Amerike 24. maja.

Ona je navela da je vlada u Prištini prošle jeseni dostavila komentare na EU predlog o formiranju Zajednice, ali do danas nije dobila odgovor.

"Taj dokument u formi u kakvoj jeste i u rokovima u kojem je podnet ne možemo da dostavimo Ustavnom sudu", rekla je ona.

Nepreduzimanje konkretnih mera ka uspostavljanju Zajednice za sada je onemogućilo Kosovo da postane članica Saveta Evrope (SE). Pitanje te zajednice je Kosovo ostavilo van dnevnog reda Komiteta ministara Saveta Evrope 17. maja, kada se trebalo odlučivati o članstvu zemlje u ovoj organizaciji.

Uslov nekih od njenih zemalja članica, uključujući Francusku i Nemačku, bio je da Kosovo treba da odnese barem nacrt statuta zapadnih diplomata za ovu zajednicu Ustavnom sudu na ocenu.

"Parlamentarna skupština Saveta Evrope je sa 82 odsto glasova 'za', uključujući i poslanike zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dala preporuku za članstvo Kosova u toj organizaciji, jer su prepoznali da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, koja je ispunila sve uslove potrebne za članstvo", navela je šefica kosovske diplomatije.

Gervala je opisala kao "političke, nepravedne i nerazumne" zahteve nekih zemalja EU, da Priština preduzme konkretne korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom kako bi ostvarila cilj - članstvo u Savetu Evrope.

"U Briselu smo se obavezali na dva sporazuma - onim iz februara prošle godine i dogovor o redosledu i primeni ovog sporazuma u martu, i samim tim nacrt koji nam je podneo izaslanik Miroslav Lajčak o Zajednici opština može da bude samo u okviru paketa ova dva sporazuma", kaže Gervalja i dodala da izdvajanje Zajednice iz tog paketa "nema smisla".

Gervalla je kazala i da je put ka SE, EU i NATO-u nema alternativu.

"Što ubedljivije rezultate postignemo u zemlji, lakše ćemo se uključiti u ove mehanizme", rekla je Gervalla.

Šefica kosovske diplomatije je rekla i da je Vlada bila suočena sa pritiscima sa svih strana prošle zime kada je Centralna banka u Prištini donela uredbu kojom je euro jedino gotovinsko sredstvo plaćanja na Kosovu, ali da će uprkos tome nastaviti sa primenom propisa.

"Više puta smo razgovarali o primeni, odnosno ne o uredbi i legitimnosti tog propisa, već o tome kako bismo i u kom periodu mogli da sprovedemo taj propis u potpunosti", kazala je ministarka.

Dodala je kako Kosovo nastavlja sa primenom uredbe, kojom je i srpski dinar izbačen iz gotovinskog platnog prometa, jer je propis donela nezavisna institucija Kosova i mora da se primeni u potpunosti.