Ambasador Njemačke

Ambasador Njemačke na Kosovu Jern Rohde kritikovao je Vladu Kosova što ignoriše njemačke savjete i djeluje bez koordinacije.

Rohde je, za RTV Dukađini, rekao da Njemačka nikada nije dovodila u pitanje legitimitet uredbe Centralne banke Kosova, ali je, prema njegovim riječima, njena primena bila nekoordinisana.

Kazao je da se savjeti Njemačke ignorišu i da se time ne stvara dobra atmosfera.

„Dajemo savjete, i ako se naši savjeti uvijek ignorišu, to ne stvara dobru atmosferu. U vezi dinara Njemačka i zemlje Kvinte stalno su isticale legitimnost da Kosovo ima jedinstvenu valutu. Jedino što smo kontinuirano dovodili u pitanje i kritikovali je način implementacije. Ovo je pitanje dijaloga, imamo Miroslava Lajčaka, tu treba da razgovarate i ne treba da bude nekoordinisanih aktivnosti. Svaka neusklađena aktivnost dovodi do posljedica i komplikuje političku atmosferu. Legitimnost odluke CBK nije upitna, mi samo kritikujemo način sprovođenja koji je bio nekoordinisan“, ukazao je Rohde.

Rohde je rekao da od 2013. vlade Kosova nisu predložile rješenje za ZSO.

Istakao je da je pitanje Zajednice dio rješavanja problema, a ne njihov uzrok.

On je podsjetio da je Evropska unija predložila rješenje, dok vlade Kosova od 2013. godine tako nešto nisu uradile.

„Imamo pitanje Zajednice. Mi želimo rješenje, predlagali smo ga, razne vlade od 2013. nikada nisu predlagale rješenje. Nije samo za sjever, tamo je posebna situacija, zbog istorijskih dešavanja, naš cilj je da Kosovo bude normalna zemlja, sa normalnim odnosima, sa susedima, sa regionalnim i evropskim integracijama, a taj cilj se može postići samo ako se koordinišemo i pravimo kompromis i slušamo svoje prijatelje“, podvukao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online