Poslanica LDK

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami rekla je da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je premijer Albin Kurti prihvatio znači propast Kosova, prenosi Koha.

Bajrami je kazala da Demokratski savez Kosova neće prihvatiti taj nacrt kroz koji bi se sprovodila autonomija unutar Kosova.

"Željeli bismo da se dijalog nastavi u skladu sa platformom koju su usaglasili posrednici u vladi Hotija i koju je prihvatila i Srbija. Nećemo sprovoditi autonomiju jer nacrt statuta Zajednice koji je gospodin Kurti prihvatio znači uništenje države Kosovo. LDK se obavezuje međunarodnoj zajednici da će sprovesti obećanja u skladu sa Ustavom Republike Kosovo. Neophodno je vratiti pouzdanost i kredibilitet institucija Republike Kosovo", rekla je Bajrami.

Prema njenim riječima, premijer Kurti se predao de fakto, ali to mora učiniti i de jure.

"Ono što tražimo i na čemu insistiramo je da on preuzme odgovornost. Ne želimo da ga oslobađamo i amnestiramo", rekla je.

Dodala je da se predstavnici LDK ne sastaju sa Kurtijem jer "ne žele da budu instrumentalizovani".

"Kada je riječ o pitanjima nacionalne bezbjednosti, možemo čak i da se sastanemo sa gospodinom Kurtijem, ali ne možemo da večeramo za zabavu, da se koristimo i da se dogovorimo sa gospodinom Kurtijem da on odredi datum izbora", rekla je Bajrami.

Govoreći o sporazumu Kosova sa Kraljevinom Danskom za smještaj danskih zatvorenika u zatvor u Gnjilanu, ona je rekla da je protiv tog sporazuma jer ne želi da Kosovo postane parking za smještaj zatvorenika.  

"Kosovo ne treba da postane parking, mjesto gdje smještamo zatvorenike. Postoji rizik od kršenja ljudskih prava. Ne želim da se naše zgrade izdaju zatvorenicima. Imamo mnogo posla na rehabilitaciji naših zatvorenika. Ne želim da Kosovo postane odredište za zatvore", rekla je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore