Zatvaranje ekspozitura PŠ na sjeveru

Povodom zatvaranja šest ekspozitura Banke Poštanska štedionica na sjeveru, CBK poručuje da rad banaka i finansijskih institucija bez dozvole i ovlašćenja predstavlja "nezakonitu i nedozvoljenu radnju".

"Obavještavamo vas da je prema važećem zakonodavstvu o radu, rad finansijskih institucija bez dozvole nezakonit i nedozvoljen. Tačnije, to je u suprotnosti sa Zakonom o CBK, Zakonom za banke, mikrofinansijske institucije i nebankarske finansijske institucije i Zakonom za platni sistem, kao i relevantnim regulatornim instrumentima", saopštili su iz CBK za Telegrafi.

Ukazuju da ni jedna finansijska institucija ne može da radi bez važeće dozvole izdate od CBK (član 5. Zakona o bankama) te da može da radi samo institucija koju je ovlastila CBK.

CBK naglašava da je njena dužnost određena zakonskim ovlašćenjima koja, između ostalog, podrazumevaju da reguliše, licencira i nadgleda finansijske institucije.

"Zbog toga CBK ne može da komentariše rad institucija za sprovođenje zakona, ali je spremana da sarađuje sa državnim institucijama u sprovođenju zakonitosti u zemlji prema zakonskim ovlašćenjima", navodi se u saopštenju.

Policija Kosova je u ponedjeljak upala u ekspoziture Poštanske štedionice u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Prema saopštenju Policije Kosova tokom akcije zaplenjena su dokumenta, kao i oko 1.600.000 eura, oko 74.700.000 dinara, oko 19.500 franaka, oko 13.800 američkih dolara, oko 40 australijskih dolara.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi