Portparol EU

Evropska unija zabrinuta je zbog policijske operacije u okviru koje su zatvorene filijale Banke Poštanske štedionice na sjeveru Kosova, izjavio je portparol EU napominjući da akcija ponovo dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, zatvaranje i konfiskacija tih filijala bez prethodne najave ili koordinacije i samo nekoliko dana nakon posljednjeg sastanka u okviru dijaloga, koji je takođe pokrio pitanje prostorija Poštanske štedionice, eskalirajuće je i protivno duhu normalizacije.

Dodaje se da ujedno podriva dobru volju Kosova u postizanju normalizacije odnosa kroz dijalog.

Napominje se da je nekoordinisano delovanje jedne od strana ugrozilo sprovođenje Sporazuma na putu normalizacije.

"Operacija Policije Kosova takođe ugrožava tekuće pregovore o privremenom rješenju za ljude na koje negativno utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. U stalnom odsustvu održivih alternativa, ovo će imati negativne efekte na svakodnevni život i uslove života kosovskih Srba i drugih zajednica koje ispunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije", navodi se.

Kako se dodaje, predviđeno je da se status svih struktura i službi koje podržava Srbija riješi u okviru dijaloga koji vodi EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

EU apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da se slože sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je izneo fasilitator EU i koji omogućava kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije.

Izvor: Kosovo Online