Berlinski proces

Premijer Albin Kurti istakao je da je za region veoma značajno da se implemetiraju sporazumi iz Berlinskog procesa, uključujući i sporazum o slobodnom kretanju između Kosova i BiH, prenosi Koha.

Iz kabineta premijera Albina Kurtija, koji se juče sastao sa izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom, saopštili su da je na sastanku bilo riječi o pripremama za 10. Samit Berlinskog procesa.

"Govoreći o očekivanjima od narednog samita, premijer je istakao važnost da se u potpunosti implementiraju dogovori postignuti u Berlinskom procesu, uključujući i sporazum o slobodnom kretanju sa ličnom kartom između Kosova i Bosne i Hercegovine. Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim dešavanjima u zemlji i regionu, kao i značaju bliske saradnje između Kosova i Njemačke u njihovom zajedničkom rješavanju", navodi se u saopštenju.

U februaru 2023. godine, Skupština Kosova ratifikovala je sporazum o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, kao deo sporazuma u okviru Berlinskog samita.

Međutim, Bosna i Hercegovina, koja ne priznaje Kosovo, bila je protiv toga, ne prihvatajući slobodno kretanje sa ličnim kartama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore