Neispunjenje zahtjeva

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Valdet Hoxha ocjenio je da ukoliko premijer Albin Kurti ne pošalje nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu rizikuje članstvo u Savjetu Evrope.

On je istakao da je nepozivanje kosovskih lidera na sastanke evropskih zvaničnika predstavlja jasan signal i rezultat je neispunjenja zahtjeva, prenosi RTV Dukađini.

“Ovo pokazuje da su neke međunarodne obaveze bezalternativne za materijalizaciju ili sprovođenje. Stoga ne postoji klasična obaveza da se obavještava javnost, ali evo diplomatskih akcija koje ja nazivam oštrim. Jer, ako se odlučuje o vašoj sudbini i vi niste pozvani, onda je to veoma grub signal tom lideru ili državi koja ne koordinira. Ne kažem da u ovom slučaju Kurti ne sarađuje. Vjerujem da ozbiljno razmišljaju o slanju statuta Udruženja Ustavnom sudu, inače postoji rizik po članstvo zemlje u Savjetu Evrope“, izjavio je Hoxha.

„Vjerujem da će, na osnovu onoga što vidimo, doći do uslovne posjete ukoliko se ispune neki od zadataka koje su Francuska ili Njemačka tražile od premijera Kurtija. Jedan od njih je da se statut Asocijacije pošalje Ustavnom sudu. To će biti odlučujuće za glasanje u Savjetu Evrope. Ako ispuni neke od zadataka biće pozvan, ako ne ispuni, neće biti pozvan i neće biti sastanaka na visokom niovu. To je jasno jer tako diplomatija funkcioniše i od toga zavisi da li će Kurti razgovarati sa evropskim liderima”, rekao je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini