Bislimijev savjetnik

Savjetnik zamjenika premijera Klisman Kadiu izrazio je žaljenje zbog odluke Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) da podrži viznu liberalizaciju za građane Kosova koji posjeduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava.

Kadiu je na Facebooku naveo da to ne odražava realnost prava na bezvizno putovanje građana srpske zajednice".

"Naši građani iz srpske zajednice nisu izolovani, niti su jedina zajednica koja ne može da putuje u Evropu. Našim građanima iz srpske zajednice i dalje se dostavljaju dokumenti naše države i postoji veliko interesovanje, a mi i dalje pozivamo građane da im se obezbjede, kako bi iskoristili pravo na slobodno kretanje nakon postizanja vizne liberalizacije za naše zemlja. I dalje stojimo spremni i punim kapacitetom da izađemo u susret njihovim zahtjevima“, napisao je on.

Tvrdi i da, kako ih naziva, "ilegalni pasoši koje izdaje Srbija", narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, zbog čega, smatra, i ne mogu biti priznati niti biti važeća putna isprava.

Kadiu je naveo da takav stav rizikuje da stvori opasan presedan.

"Odobravanje ovog prijedloga negativno utiče na integraciju srpske zajednice na Kosovu, ali i na proces dijaloga. Od trenutka kada je ovaj prijedlog pokrenula Evropska komisija, mi smo u kontinuitetu obavještavali sve institucije EU o posledicama i negativnim efektima takve odluke“, dodaje Kadiu.

Izvor: Kosovo Online