Velika vjerovatnoća

Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova kažu će vlada Albina Kurtija odustati i od odluke o zabrani dinara, jer je, kako navode, odustao od svih odluka do sada, piše Ekonomija onlajn.

Iz stranaka navode da će nedostatak koordinacije vlade sa svojim saveznicima po ovom pitanju stvoriti ogromne troškove u budućnosti i da će takođe povećati zahteve za uspostavljanje ZSO i ovlašćenjima koja će ovo Udruženje imati.

Predsjednica Komisije za nadzor javnih finansija Hikmete Bajrami rekla je da se od dolaska pokreta Samoopredjeljenje na vlast u Briselu razgovaralo samo o unutrašnjim pitanjima Kosova, i dodaje, da će gledajući kroz istoriju, vlada odustati i od obećanja o uredbi CBK.

„Od kada je Samoopredjeljenje na čelu vlade, u Briselu se sa Srbijom ništa drugo nije razgovaralo osim o unutrašnjim pitanjima Kosova i naravno, gledajući istoriju i tok događaja u ove posljednje tri godine, velika je vjerovatnoća da će se vlast povući čak i po pitanju dinara. Ali smatram da je pitanje koje treba da postavimo u ovom trenutku, koji su troškovi koje je Kosovo platilo tokom cijelog ovog perioda kada se radi o dinaru”, rekla je ona.

Bajrami je rekla da je vlada Kosova svojim eksperimentima omogućila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da igra ulogu žrtve u Savjetu bezbjednosti, na dan kada je Evropski parlament izglasao rezoluciju o izborima u Srbiji.

“Zabrana dinara dolazi u momentu kada smo imali redovni stečaj Komercijalne banke Srbije zbog kupovine njenih akcija od strane NLB banke iz Slovenije. Naravno, smatram da se očekivalo da upotreba dinara na Kosovu posle zatvaranja Komercijalne banke maksimalno izbledi, jedno pitanje je ispolitizovano, imali smo sastanak u Savjetu bezbjednosti. Upravo na dan kada Evropski parlament izglasa rezoluciju o manipulaciji izborima u Srbiji. U međuvremenu smo eksperimentima Vlade Kosova omogućili Vučiću da istog dana igra ulogu žrtve u Savjetu bezbjednosti. Smatram da je to koštalo Kosovo”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, iako je ova uredba na snazi, srpski dinar se i dalje koristi u četiri sjeverne opštine.

„Zbog pitanja dinara ispada da vlada radi protiv srpske zajednice i to je Kosovo koštalo izuzetno mnogo. Sada mogu da insistiraju da se uredba ne mijenja, ali znate da su samo nedjelju dana kasnije prihvatili da primjena uredbe bude prelazna faza od tri mjeseca. Vidjela sam i izvještaje, ali ako odete u četiri sjeverne opštine vidjećete da se tamo koristi dinar. Smatram da se takvo pitanje moglo regulisati u koordinaciji sa SAD, sa državama Kvinte i to postepeno. Vlast se prikazuje kao da se bori protiv srpske zajednice i smatram da to nije dobro za našu zemlju. To je stvorilo ogromne troškove i poboljšalo uslove za osnivanje Udruženja kao i ovlašćenja koja će imati u pogledu monetarnih pitanja”, rekla je ona.

Član Komisije za nadzor javnih finansija Hajdar Beqa je rekao da vlada, povlačeći se od odluka koje donosi, stvara nepopravljivu štetu Kosovu.

“Mislim da je nedostatak vizije ove vlade, nedostatak strategije za jačanje odnosa sa partnerima i onih mostova koji su povezani između Kosova i prijateljskih zemalja, naneli štetu na ovaj ili onaj način. Dakle, ova vlast nas, sa žaljenjem moram reći, dovodi u neke situacije koje, kada se povuku, prave štetu državi, a ta šteta je nepopravljiva. Vlada nije stabilna ni u svojim izjavama ni u stavovima”, rekao je on.

On je rekao da je u ovoj fazi teško upravljati sa pitanjem dinara i da je Vlada ranije trebala nešto da preduzme.

Ističe da Kurti koristi sjever u političke svrhe, ne razmišljajući o posljedicama koje nanosi Kosovu.

„Kurti je odustao od svega. Čak i od toga da neće osnovati ZSO, vidjećemo to sa dinarom. Pokušava iskoristiti sjever za političke poene, ali nažalost ne vidi koliko štete nanose zemlji. Vidimo da je bezbjednosna situacija u zemlji loša, građani gube živote i u Prištini i u drugim gradovima i mislim da treba da se fokusiramo na cijelu teritoriju Kosova”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online