Zapadni poredak

Univerzitetski predavač i stručnjak za političke prilike u regionu Edward Joseph smatra da je Ukrajina trenutno u najboljoj poziciji da afirmiše zapadni poredak priznavanjem Kosova i unapredi diplomatske napore za rješavanje spora između Beograda i Prištine i da će, ukoliko ona prizna kosovsku nezavisnost, i drugi morati da slijede njen primjer.

Joseph je u intervjuu za mađarsku platformu „The Long Brief” u utorak, rekao da, iako Srbija ostaje najveći problem na Zapadnom Balkanu, priznanje Kosova od strane pet zemalja Evropska unija – Španije, Slovačke, Rumunije, Grčke i Kipra – ostaje suštinsko pitanje.

"Jedinstveno priznanje Kosova je od suštinskog značaja. Problem je što pet zemalja EU, od kojih su četiri u Nato, ne priznaju Kosovo. Zbog ovoga ni Srbija to ne priznaje. Ova igra zahtjeva učešće Srbije, jer srpske manjine postoje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Srbija može da igra ovu utakmicu sa svojom manjinom“, naglasio je Joseph.

On je, međutim, ponovo napomenuo da je Ukrajina trenutno u najboljoj poziciji da afirmiše zapadni poredak priznavanjem Kosova i unapredi diplomatske napore za rješavanje spora između Kosova i Srbije.

"Srbija koristi manjine za postizanje ciljeva. To je više politički problem. Ali ako promjene stav, makar samo prema Natou, to je moguće rješiti. U drugom članku objašnjavam da, ako Ukrajina prizna Kosovo, onda će drugi morati da slijede primjer“, podsjetio je između ostalog američki stručnjak za regionalna pitanja.

Joseph je dodao da je EU skoro 100 odsto odgovorna za probleme na Zapadnom Balkanu, iako je blok nedavno napredovao. Međutim, prema mišljenju američkog stručnjaka, EU sama nije sposobna da održi mir i bezbjednost u regionu i da je stoga neophodno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje su nosioci procesa.