Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Besnik Bislimi poručio je, povodom godišnjice mandata vlade Samoopredjeljenja na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, da je Kosovo u posljednje tri godine ostvarilo napredak kako u ekonomskom razvoju i evropskim integracijama, tako i u procesu dijaloga sa Srbijom, u okviru koga se, kako tvrdi, Kosovo pokazalo kao konstruktivna strana koja teži normalizaciji odnosa.

Bislimi je na Facebooku naveo da je Samoopredjeljenje vodilo Kosovo ka dobrim stvarima - razvoju, pravdi i bezbjednosti.

Prema njegovim riječima u evropskim integracijama, ekonomskom razvoju i dijalogu, vlada je usmerila Kosovo na "novu putanju, progresivnu ali i stabilnu, koja jača temelje demokratskog i međunarodnog napretka i zaštite interesa Kosova i njenog dostojanstvenog predstavljanja".

Rezultati su, tvrdi, vidljivi i opipljivi.

"Dok smo u privrednom razvoju imali prosječan privredni rast od 6,2 odsto za posljednje tri godine i povećanje zaposlenosti više nego ikada ranije, u evropskim integracijama smo potpisali ugovore i ispunili obaveze u okviru postojećih, od čega će Kosovo imati koristi ukupno 229 miliona eura u vidu grantova EU i drugih partnera", naveo je on.

Kako kaže, privreda se razvila i bilježi udvostručenje izvoza i stranih direktnih investicija, dok je povećanje poslovnog prometa, tokom 2023. godine 58 odsto veći u odnosu na 2019.

"Put ka unutrašnjem napretku ima za cilj ne samo povećanje blagostanja građana i ekonomskog razvoja, već i orijentaciju države ka najvišim evropskim standardima i integraciju u međunarodne strukture i institucije. Tako smo napravili prvi korak ka članstvu u EU, kroz aplikaciju u decembru 2022. godine", naglasio je zamjenik premijera.

Takođe, napominje da je vlada Samoopredjeljenja tokom trogodišnjeg mandata sprovela reforme koje godinama nisu preduzete i završene. Posebno je podvukao da je, zahvaljujući akuelnoj vladi, početak 2024. godine obilježila vizna liberalizacija.

"Realizovali smo dva paketa podrške građanima suočenim sa inflacijom i energetskom krizom u vrijednosti od 250 miliona eura, podjelili smo naknade za više od 55.000 trudnica i dodatke za oko 400.000 djece do 16 godina", poručio je on.

Poseban napredak, tvrdi Bislimi, ostvaren je u procesu dijaloga sa Srbijom, u okviru koga se, kako kaže, Kosovo pokazalo kao konstruktivna strana.

"Struja na sjeveru je prvi put počela da se plaća, a iz prometa su izbačene i nelegalne registarske tablice. Zakon i red sada vladaju u svakom kutku zemlje. Proces dijaloga se okrenuo ka putu normalizacije i međusobnog priznavanja, ali koji naš sjeverni susjed i dalje odbija, o čemu svjedoče i sporazum iz Brisela i Implementacioni aneks Ohrida. Njihov destruktivni pristup je demaskiran, ali smo nastavili svoju posvećenost, pokazujući konstruktivnost i aktivnu stranu, kroz kontinuirano nuđenje prijedloga i ideja u pitanjima dijaloga", naglasio je, između ostalog, on.

Izvor: Kosovo Online