Normalizacija odnosa

U Briselu će danas biti nastavljeni razgovori glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića o odluci Centralne banke Kosova da ukine srpski dinar na Kosovu.

Prošle nedjelje u Briselu sa evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarale su delegacije koje su predvodili glavni pregovarači Besnik Bislimi i Petar Petković.

Nakon završetka sastanka koji je trajao više od tri sata, Lajčak je najavio novu rundu dijaloga, i rekao da očekuje da strane na sastanak dođu sa konkretnim prijedlozima.

Petković je nakon susreta u Briselu prošle nedelje izjavio da odluke Kosova otežavaju opstanak Srba na Kosovu, kao i da je važno pronaći rješenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice.

Bislimi je, sa druge strane u prvi mah odbio da razgovara na temu dinara u Briselu, ali je nakon sastanka sa Lajčakom odlučio da učestvuje u dijalogu.

Lajčak je ocjenio da je prošli sastanak pregovarača pokazao da će implementacijom Sporazuma o putu normalizacije morati da se pozabave na najvišem nivou - na sastanku lidera Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online