Funkcionerka LDK

Funkcionerka Demokratskog saveza Kosova Shqipe Pantina rekla je da se premijer Albin Kurti već neko vrijeme ponaša neodgovorno i bahato prema međunarodnim prijateljima, ne prihvatajući njihove savjete, što može da dovede do dodatnih sankcija Kosovu, prenosi Gazeta blic.

Pantina je kazala da, nakon odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Kurti pokušava da održi "militantnu motivaciju".

"Već duže vrijeme premijer se ponaša neodgovorno i bahato prema našim međunarodnim prijateljima, ne obazirući se na njihove savjete. On to radi naravno za unutrašnje političke prilike. Posebno nakon sprovođenja odluke Ustavnog suda za manastir Dečane, što je ispravna akcija. On sada pokušava da motiviše militante koji se možda osjećaju razočarano", rekla je ona.

Pantina je dodala da je Kurti izgubio povjerenje međunarodne zajednice.

"On je već izgubio povjerenje međunarodne zajednice, ali posledice koje država može snositi su stagnacija u evroatlantskim integracijama i možda neke dodatne sankcije koje će biti uvedene. Iskustvo je, međutim, pokazalo da Kurti ne pruža dugo otpor i prihvata međunarodne zahteve, ali će oporavak od štete koju nanosi biti dug i težak, kao što će rješenja koja dođu biti štetnija i ostaviće posljedice po Kosovo", izjavila je Patina.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic