19. mart

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je potvrdio održavanje nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača Kosova i Srbije. Sastanci će biti održani u utorak 19 marta, a prema Stanu, raspravljaće se o pitanju dinara.

“Specijalni predstavnik, Miroslav Lajčak je u utorak pozvao glavne pregovarače, svoje glavne kolege, da dođu u Brisel kako bi nastavili razgovore. Dakle, pre svega, da nastavimo raspravu koja je već započeta pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova u vezi sa dinarom. A, biće i drugih tačaka o kojima će se razgovarati među glavnim pregovaračima Srbije i Kosova u Briselu, koja su najhitnija pitanja u okviru dijaloga”, naveo je Stano.

Mogućnost susreta na nivou glavnih pregovarača je u četvrtak 14 marta najavio američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. On je posetio Prištinu i sastao se sa predstavnicima vlasti i opozicije s ciljem da pronađem rešenje za problem dinara.

Međutim Escobar je dan kasnije za RSE potvrdio da su njegova angažovanja bila bezuspešna.

Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, pošto su američki zvaničnici ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanja na Kosovu.

Država Srbija dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu isplatama u dinarima – kroz paralelni sistem – plata, penzija i dodatne pomoći.

Odluku o uredbi Centralne banke Kosova kritikovale su SAD i Evropska unija, koje su tvrdile da je doneta bez prethodnih konsultacija i bez razmatranja negativnih uticaja na srpsko stanovništvo na Kosovu.