Konkretan korak

Politikolog Arta Tahiri-Beqa rekla je da je posjeta specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka poruka da je vrijeme da se počne sa implamentacijom sporazuma, prenosi RTK.

Kako je navela Tahiri-Beqa, posjeta Lajčaka je povezana i sa činjenicom da se bliže izbori u okviru Evropske unije i da žele da im se mandat završi konkretnim rezultatima.

"Izaslanici zaduženi za pitanje dijaloga Kosova i Srbije ne žele da završe svoj mandat bez konkretnog riješenja ili primjene sporazuma", rekla je.

Prema Tahiri-Beqa, formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tačka koju Evropska unija zahtjeva od Kosova.

"Vidimo da je to jedna od tačaka koja se nastavlja, a možemo da shvatimo da premijer Kurti neće preduzeti konkretan korak po pitanju Zajednice jer bi ga to koštalo izuzetno skupo s obzirom da sada mogu biti izbori", rekla je.

Naglasila je da ako se sa obe strane ne nastavi primena sporazuma u roku, onda bi dosadašnji sporazumi i svi napori Evropske unije za njihovu primjenu bili neuspješni.

"U tom slučaju, mislim da bi se kredibilitet Evropske unije izgubio u moći koju može da ima u dijalogu Kosova i Srbije", rekla je.

Tahiri-Beqa je navela i da ne vidi spremnost, niti želju obe strane da sprovedu sporazum.

"Razumijem stav kosovske strane jer ona uporno zahtjeva da se sporazumi sprovode sa obe strane", podvukla je.

Izvor: Kosovo online/RTK