Strateški uticaj

"Otvaranje vazdušne baze NATO-a u Kučovu ima strateški uticaj na cijeli region Balkana, jer Balkanu obezbjeđuje više stabilnosti i bezbjednosti i to je jasna poruka svima onima koji pokušavaju da destabilizuju Zapadni Balkan", izjavio je ministar odbrane Ejup Maqedonci na RTK.

"Ovo je od posebnog značaja zbog činjenice da se ova baza nalazi u Republici Albaniji, poznati su odnosi Kosova sa Albanijom, za nas je to važan korak, ali za cijelio Zapadni Balkan je važan jer pruža veću bezbjednost i obuzdava zlonamernike koji pokušavaju da destabilizuju ovaj region“, izjavio je Maqedonci.

On je, između ostalog, rekao da je ovo poruka za suzbijanje ruskog uticaja u Srbiji i uvjeravanje koje NATO daje zemljama koje pretenduju na članstvo u ovoj organizaciji.

Ministar Maćedonci je dalje rekao da je NATO-u potrebno prisustvo u Albaniji i na Zapadnom Balkanu i u taktičkom i operativnom aspektu.

"Ova baza omogućava avionima NATO-a da izvode operacije u drugim zemljama, poput Bliskog istoka i Mediterana“, naglasio je on.

Govoreći o opštoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, ministar odbrane je rekao da je situacija u ovom periodu mirna, ali da je, prema njegovim rečima, opasnost veoma realna.

„Rizik je veoma realan, zbog dva ključna elementa, kao što su hegemonija Republike Srbije u odnosu na susede, i  razmeštanje vojnih jedinica Srbije na jugu njene teritorije. Dakle, tri od četiri brigade srpske vojske nalaze se u južnom regionu Srbije, a imamo 48 baza koje je Srbija postavila na graničnim linijama sa Kosovom. I sva ta militarizacija predstavlja pretnju Zapadnom Balkanu", naglasio je Maćedonci.

Ministar je, između ostalog, govorio o dobrim odnosima koje BSK nastavlja da ima sa SAD, pokazujući da se zajedničke aktivnosti nastavljaju, pri čemu je rekao da je poslednja aktivnost bila u februaru.