Premošćavanje Zapadnog Balkana

U trećem dijelu konferencije {Premošćavanje Zapadnog Balkana: parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbjednost i evroatlantske integracije“ ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla ocijenio je da Srbija ima destruktivnu ulogu, i da Kosovo mora da postane dio EU.

On je ocijenio da "zahvaljujući intervenciji NATO 1999. Kosovo predstavlja demokratski pokret, državu koja služi zaštiti života ljudi".

Zahvalјujući tome, Kosovo predstavlјa uspješnu priču. Svjedoci smo mnogih izazova sa kojima se trenutno suočavamo, tri dana prije ruske invazije bio sam na sastanku u Beču sa ministrima unutrašnjih poslova i vjerovalo se da do agresije neće doći, iako je bilo naznaka da će napasti Ukrajinu", rekao je Sveçla.

On je ocijenio da "Srbija i Rusija koriste jedna drugu i to je jedna vrsta hegemonije".

Kako je naveo, reakcija EU na događaje u Banjskoj iz prošle godine bila je slaba.

"Bilo je teško povjerovati i u veoma slabu reakciju EU na ono što je počinila Srbija. Ovakva reakcija je uslijedila od 24. septembra ove godine, terorističkog napada, izvršene invazije na Kosovo, scenarija koji je pripremila Srbija. Nažalost, još uvijek nemamo akciju EU da kaznimo Srbiju za ovo djelo. Zaista vjerujem da nesigurnost proizilazi iz avanturističkih čina Srbije prema Kosovu. Ovo je sučelјavanje vrijednosti, moramo se mobilisati za ono što moramo postići i podići naše standarde. Srbija je 2008. bila u harmoniji sa bezbjednošću, danas je pala na 95 odsto“, rekao je Sveçla.

Direktor Fondacije "Fridrich Ebert" za Kosovo i Sjevernu Makedoniju Rene Schlee ocijenio je da zemlje koje žele da uđu u EU treba da komuniciraju i služe kao most ka članstvu.

Schlee se nije složio sa Sveçlom vezano za Srbiju i Rusiju.

"Oni imaju iste metode rada, ali se iz ruske agresije moglo mnogo naučiti“, rekao je on i dodao da ne veruje u to da Srbija i Rusija koriste jedna drugu.

"Sa moje tačke gledišta, ne vjerujem da je Srbija klijent Rusije. Dakle, postoje sličnosti koje su važne, imamo koncept ruskog sveta. Mandel je napomenuo da je svaki parlament prioritet, potrebne su nam razmene. Slučaj Finske i Švedske u Natou, parlamentarci su morali da glasaju, predlažem da imamo temelј za integraciju Kosova u Natou”, naveo je Schlee.

On je dodao da je EU geopolitički akter.

"EU je geopolitički akter, Nato i članstvo u Nato se smatra sporednim pitanjem. Uvjerenje da ono što Kosovo donosi na sto, Kosovo može mnogo da uradi u operacijama potrage i spasavanja za strategiju, službu za pripremu“, rekao je Schlee.

Bivši ministar spolјnih poslova Enver Hoxhaj rekao je da sjever Kosova "predstavlјa prijetnju ne samo za Kosovo već i za sve demokratske države".

"Imali smo situaciju na sjeveru da smo vidjeli akte nasilјa, a zatim teroristički akt u septembru prošle godine. Zašto i šta se dešava? Moramo da razumijemo, Srbija pokušava da od sjevera napravi bezbjednosnu tačku i to je veliki izazov ne samo za Kosovo, već i za bezbjednost regiona, jer ako se to desi moramo da se zapitamo šta radimo i gdje smo. Mora postojati politički proces, izbori na sjeveru, integracija Srba u naše institucije”, rekao je Hoxhaj.

On je kritikovao aktuelnu vladu zbog toga što, prema njegovim riječima, nema dovolјnu podršku susednih zemalјa.

"Uvijek sam shvatao dijalog Kosova i Srbije kao instrument koji će region učiniti bezbjednijim. Ministar Sveçla to nije pomenuo, po mom mišlјenju treća tačka je da moramo završiti državnu izgradnju Kosova. Ovdje se radi o regionalnom miru, bezbjednosti, vidlјivosti. Ako Srbija nije spremna da to uradi, neće biti priznanja, dogovora, moramo imati plan B, to je da podržimo Kosovo da dobije status države kandidata za članstvo”, rekao je Hoxhaj.