Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da rezultati posljednjih anketa po kojima Samoopredjeljenje ima podršku nešto više od 40 odsto građana, dok su LDK i PDK na 20 odsto, odražavaju realno raspoloženje birača. On smatra i da nijedna opoziciona partija poslije izbora neće htjeti da sarađuje sa Albinom Kurtijem ako ne bude poznato kako će se on ponašati po pitanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Muhaxhiri kaže i da populizam Samoopredjeljenja i premijera Kurtija postiže rezultate dok opozicione partije nemaju strategiju da se bore sa tim i ne rade na tome da smanje popularnost Albina Kurtija.

„Ako bi se izbori održali ove godine, rezultati bi bili slični ovome što pokazuje ova anketa, naravno, ako se ne desi nešto dramatično. U takvim okolnostima, Kurti ima veoma ugodnu poziciju. Ne djeluje da postoje drugi ozbiljni pretendenti na prvo mjesto i on zna da će da pobjedi. Ali će problem biti sa kim će da pravi novu vladu, jer će morati sa nekim da dijeli vlast. Tu je tema dijaloga sa Srbijom najvažnija jer nijedna partija neće da sarađuje sa Kurtijem a da ne zna kako će on da se ponaša kada je riječ o konačnom sporazumu u dijalogu sa Beogradom i kako će taj sporazum da bude definisan i postignut, jer je pritisak iz EU i iz SAD ogroman. Pitanje ovog sporazuma biće najvažnija tema za narednu vladu ako izbora bude ove godine“, kaže Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Prema njegovoj ocjeni, tri godine Kurtijeve vlade prošle su bez mnogo dobrih rezultata.

„Ne mislim da on ima mnogo karata u ruci po pitanju ekonomije, poboljšanja svakodnevnog života građana, plata i on će se u kampanji fokusirati na populizam i na pristup sjeveru Kosova. Reći će da je on napravio novu realnost i da Vlada Kosova ima više vlasti na sjeveru. Opozicija će sa tim imati problem sa jer ne mogu politički da ga napadnu pošto oni nisu ništa važno uradili tokom 20 godina da riješe probleme na sjeveru, nisu imali stategiju. Za sve oko čega ga opozicija napada, Kurti kaže 'vi to niste uradili za 20 godina', tako da mislim da ovo neće biti kvalitetna predizborna kampanja. Kurti je populistički političar i fokusiraće se na teme koje će mu doneti glasove i u kampanji će govoriti samo o suverenitetu Republike Kosova a ne o tome kako nema dobre odnose sa našim saveznicima, sa SAD i EU“, kaže Muhaxhiri.

Kako konstatuje, nažalost, ni opozicione partije nisu dobro pripremljene oko ekonomskih tema i ne mogu da daju obećanja kada je riječ o platama, tako da će se, kaže, nastaviti status kvo.

Izvor: Kosovo Online