Vraćamo se nazad

Fatmir Gashi, nekadašnji zamjenik guvernera CBK i zamjenik ministra finansija u vladi Ramusha Haradinaja ocjenio je da je "pokušaj Besnika Bislimija da prigrabi patriotske zasluge za ukidanje dinara doveo do toga da je Kosovo postalo politička tema u Briselu i Savjetu bezbjednosti UN", prenosi Gazeta Blic.

„Potrebno je govoriti sa institucionalnim pamćenjem. Potrebno je videti šta se dešavalo od 1999. godine, a ne na taj način, u određenom trenutku, da se uzimaju zasluge za pitanja koja su 1999. godine imala svoje rješenje. Uredbu o prelasku na euro je doneo Unmik 2002. godine, to je bila odluka da euro bude centralna valuta na Kosovu i da se sve unutrašnje transakcije obavljaju eurom. I time se završilo pitanje dinara. Pa sjećate se, cijela promjena eura je urađena bez ikakve reakcije Srbije i da li znate zašto se to tako desilo? Jer nismo dali da se tu miješa politika i nismo ni rekli da smo uklonili dinar. Dakle, radilo se na institucionalan i legalan način. Kosovo danas ima Ustav i organe“, rekao je Gashi za Radio 1.

On je dodao da je rezultat toga da se pitanje dinara našlo kao tema u Savjetu bezbjednosti.

„Ono što se sada desilo, što je najgore, u trenutku kada je uredba usvojena 27. decembra 2023. godine, bez upozorenja, bez očiglednog usaglašavanja sa bilo kim, pojavljuje se u medijima zamjenik premijera Bislimi, koji izjavljuje da je od 1. februara nećemo više imati dinara. Od ovog trenutka mi sami upućujemo dinar za politički sto i ovaj povratak nas vraća skroz unazad, vodi nas u Savjet bezbjednosti“, naveo je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic