Ocjena stučnjaka

Osnivanje Zajednice srpskih opština i sprovođenje odluke Ustavnog suda u vezi sa imovinom oko manastira Visoki Dečani, dva su uslova za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, smatraju stručnjaci za evropske integracije, prenosi Ekonomia onlajn.

Iako je isključenjem Rusije, ocjenjuju, Kosovo je imalo priliku da postane članica Savjeta Evrope, ali tenzije na sjeveru, uvođenje sankcija od strane Evropske unije (EU) i narušavanje odnosa sa Sjedinjene Američke Države (SAD) donele su nove izazove za priključivanje toj međunarodnoj organizaciji.

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri ističe je da je važno da je Kosovo prošlo prvu fazu članstva u Savjetu Evrope, podsjećajući da je ostalo da Generalna skupština ratifikuje odluku Savjeta ministara kojom će se i Kosovo prihvatiti u tu međunarodnu strukturu.

"Ispunjenost uslova se ne može čitati spolja, zavisi od toga kako glasaju u Generalnoj skupštini ove strukture. Prije svega, važno je da je Kosovo prošlo prvu fazu članstva, a zatim će Generalna skupština uslovno ratifikovati odluku Savjeta ministara kojom će Kosovo biti i primljeno u Savjet Evrope. Veoma je važno znati da ova organizacija ili registracija u ovoj organizaciji dolazi tek nakon što Rusija više ne učestvuje zbog rata koji vodi u Ukrajini i pošto je stvorena nova geopolitička situacija i novi faktori izbijaju u prvi plan. Moguće je da će se Kosovo pridružiti", rekao je Imeri.

On je rekao da je loša stvar u ovom slučaju to što su zemlje koje će određivati agendu prijema Kosova u ovu organizaciju, a posebno Njemačka i Francuska, bile odlučne u dva pitanja - da Kosovo može da pristupi samo ako sprovodi međunarodne sporazuma, odnosno sprovede obavezu formiranja ZSO i  odlukU Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom se priznaje pravo na vlasništvo manastira Dečane na 24 hektara zemlje.

"Loša stvar je, s druge strane, to što su zemlje koje će određivati dnevni red prijema Kosova u ovu organizaciju bile odlučujuće po dva pitanja, to su dva uslova koja sam pomenuo, prvi je ZSO. Posebno su Njemačka i Francuska istakle da očekuju da Kosovo primeni međunarodne sporazume, odnosno nacrt statuta ZSO. Drugo se odnosi na sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova u vezi sa imovinom oko manastira Dečane. To su dva fundamentalna pitanja koja će odrediti da li će Kosovo biti prihvaćeno ili ne", rekao je.

Univerzitetski profesor Gezim Qerimi naglasio je da je članstvo Kosova u rukama država članica Savjeta Evrope.

"Treba imati u vidu da će se to pitanje naći na stolu u Parlamentarnoj skupštini kao tačku dnevnog reda i potrebna je šodrška dvije trećine država članica Savjeta Evrope, onda je Savjet ministara obavezan da glasa o eventualnom članstvu. Ali mislim da će Kosovo imati izazova prema ovom članstvu, s obzirom na nedavne izvještaje Kosova sa međunarodnim mehanizmima, posebno sa EU. Vjerujem da će bez podrške moćnih zemalja EU i SAD biti teškoća u članstvu. Ako Kosovo ne uspije, to će dodatno narušiti imidž Kosova i to je u potpunosti posledica narušavanja odnosa sa našim partnerima", pojasnio je on.

U situaciji u kojoj se nalazi Kosovo, kako napominje, šanse za prijem Kosova u Savjet Evrope su minimalne. Prema njegovim riječima glavni problem su sankcije EU.

Qerimi je rekao da Kosovo ne može da postane članica Savjeta Evrope bez sprovođenja Briselskog sporazuma i istovremeno bez sprovođenja odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani.

Kosovo je podnelo zahtjev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online