Analiza

U izvještaju Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) utvrđeno je da Rusija ima uticaj na dijalog Kosova i Srbije. Izveštaj instituta analizira istorijsku pozadinu umješanosti Rusije u konfliktne odnose između dvije države i mešanja Moskve u aktuelni proces dijaloga uz posredovanje EU.

Izvještaj „Uticaj Rusije na dijalog Kosova i Srbije“, pored analize specijalnih ciljeva Rusije u procesu dijaloga, bavi se i ukrštanjem ovog procesa sa bezbjednosnim, vojnim i ekonomskim interesima Rusije u regionu.

„Glavni nalaz istaknut u ovom radu je da Rusija nije bila dosledna u svom pristupu sukobu između Kosova i Srbije. Umjesto toga, njena pozicija se menjala u zavisnosti od evolucije konteksta odnosa Rusije sa Zapadom“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj detaljno opisuje ruske stavove od Jeljcinove ere do danas.

Prema ovom izvještaju, Moskva ne vidi proces dijaloga kao izolovan od svojih ukupnih geopolitičkih ciljeva na Balkanu – a posebno od zadržavanja Srbije i Srba u ruskoj orbiti i sprečavanja širenja EU i NATO-a u regionu.

Uprkos činjenici da je Srbija u procesu pregovora za članstvo u EU, ona je odbila da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU u odnosu na Rusiju.

„Nedostatak jednoglasnosti u evroatlantskoj zajednici prema Kosovu – sa pet zemalja EU koje još uvijek ne priznaju nezavisnost Kosova – stvorio je veći manevarski prostor Rusiji da osujeti napore Zapada i da se uporno angažuje na uništavanju temelja kosovskog državljanstva i destabilizaciji regiona. Taj prostor stvara činjenica da za integraciju Kosova u EU i NATO nije neophodno prethodno članstvo u UN, gdje Rusija ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti“, navodi se u izvještaju.

Prema ovom izvještaju, važan podsticaj Rusiji da utiče na dijalog Kosova i Srbije je njena moć da blokira članstvo Kosova u UN i OSCE-u – nesmetano članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama jedan je od ključnih stubova sporazuma Brisela/Ohrida 2023.