'Mi se pitamo'

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da Evropska unija (EU) "nema nadležnost" da predloži Kosovu nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, iako su jedan takav dokument kosovske vlasti već prihvatile u načelu.

"Mislim da Evropska unija nema nadležnost da predloži Zajednicu Kosovu. Pogrešno je misliti da je u nadležnosti EU da nam preda (nacrt statuta za Zajednicu) a da je naša nadležnost da ga prosledimo Ustavnom sudu. Ne slažem se sa tim postupkom”, rekao je Konjufca.

On je tako odgovorio na pitanja novinara da prokomentariše zahtjev američkog ambasadora Jeffreya Hoveniera upućen Vladi Kosova da nacrt statuta proslijedi Ustavnom sudu na razmatranje.

Međutim, Konjufca je rekao da je on izjavu Hoveniera razumeo drugačije, odnosno da je Hovenier mislio da Kosovo treba da predloži nacrt Zajednice i proslijedi ga Ustavnom sudu.

Ipak, Hovenier je u razgovoru sa novinarima 29. februara, među kojima je bila i ekipa RSE, rekao da “statut već imamo”, te premijeru Kosova Albinu Kurtiju savjetovao da ga proslijedi na razmatranje Ustavnom sudu.

Međunarodni izaslanici su oktobra prošle godine Kosovu i Srbiji predstavili nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su strane prihvatile.

Ova Zajednica je dogovorena u okvru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine ali je Kosovo odbijalo da je implementira uz obrazloženje da bi imala negativan uticaj na unutrašnju funkcionalnost.

Međutim, SAD su u nekoliko navrata poručile da neće dozvoliti da Zajednica preraste u Republiku Srpsku, jedan od entiteta u Bosni i Herecegovini, ali da ona mora biti formirana.