Posjeta Belfastu

Premijer Albin Kurti održao je predavanje i učestvovao u diskusiji održanoj na temu "Izgradnja države na Kosovu: Izazovi i mogućnosti" na Kvins Univerzitetu u Belfastu gdje je govorio o dijalogu Kosova i Srbije i Briselsko-Ohridskom sporazumu i istakao da je konstruktivan pristup zvaničnog Kosova "dokaz koliko Kosovo cijeni partnerstvo sa EU i SAD“.

"Za moju vladu, biti lojalan socijaldemokratskim principima znači više od promovisanja pravde i jednakosti unutar naših granica, ali i izvan njih. Republika Kosovo nastoji ne samo da bude priznata od međunarodne zajednice, već i da da aktivan doprinos u rješavanju velikih izazova sa kojima se svijet trenutno suočava", rekao je Kurti, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Napominjući da Sjeverna Irska i Kosovo trenutno obilježavaju važne 25-godišnje prekretnice, Kurti je naveo da Sjeverna Irska proslavlja 25. godišnjicu Sporazuma Velikog Petka, dok Kosovo obilježava 25. godišnjicu "oslobođenja".

Govoreći o istoriji izgradnje "države Kosovo" i izazovima sa kojima se Kosovo i građani suočavaju od nezavisnosti, Kurti kaže da je era u koju se ulazi nije samo stvaranje institucija, već se radi i o izgradnji institucija koje pružaju snažnu društvenu podršku ljudima.

"Radi se o stvaranju okvira u kome se pojedinci osjećaju da ih država služi i štiti", rekao je premijer.

Kurti je naveo da trenutni status Belfasta kao druge najbrže rastuće ekonomije Velike Britanije, poslije Londona, predstavlja značajno odstupanje od njegove prošlosti.

"Na sličan način, otkrio sam da je svaki gost kojeg sam primio – bilo da je izvještavao ili posjetio Kosovo tokom ili poslije rata – bio zadivljen neverovatnom transformacijom kroz koju je zemlja prošla. Priština, kao i Belfast, stoji kao živahan i napredan grad usred ove izvanredne evolucije. Priština, kao i Belfast, brzo postaje grad vođen ka tehnologiji", navodi.

Dodaje i da Kosovo postiglo demokratski napredak u posljednje tri godine što, prema njegovim riječima, pokazuju međunarodna mjerenja i rangiranje.

Kurti je govorio i o dijalogu i Briselsko-Ohridskom sporazumu i istakao da je konstruktivan pristup zvaničnog Kosova "dokaz koliko Kosovo cijeni partnerstvo sa EU i SAD“.

Kurti je tokom svog govora istakao destruktivnost Srbije u odnosu na dijalog i njeno odbijanje da implementira Briselsko-Ohridski sporazum, te poručio da nije lako ostati pristalica „sporazuma, kada ga druga strana stalno krši, ocrnjuje i odbacuje".

"Još je teže zadržati veru u izglede za mir i dobrosusjedske odnose sa državom koja odbija čak ni da prizna naše postojanje i sponzoriše kriminalne i terorističke bande koje djeluju na našoj teritoriji. Ali mi na Kosovu imamo nepokolebljivu srž optimizma. Nikada nećemo odustati od nade”, kazao je on.

Činjenica da Kosovo, prema Kurtiju, nije odustalo od sporazuma, uprkos uzastopnim pokušajima Srbije da ga podri, dokaz je njene gvozdene posvećenosti miru sa Srbijom - i sa svim zemljama svijeta.

"To je takođe dokaz koliko cijenimo naše partnerstvo sa EU i SAD."

Dok je Kurti ocjenio da bezbjednost Kosova nije samo nacionalni, već i evropski prioritet, istakao je da su Kosovo i region posebno osjetljivi na uticaj Rusije.

„Srbija je jedina evropska država pored Belorusije koja ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. I održava duboke ekonomske i političke veze sa zemljom. U prošlom srpskom parlamentu 99 od 250 poslanika, skoro 40 odsto, bili su i članovi grupe prijateljstva Srbija-Rusija".

Izvor: Kosovo Online/Albanian post