Ambasador

Sjedinjene Američke Države neće pružati neupitnu podršku bilo kojoj vladi Kosova, bez obzira na činjenicu što će uvek podržavati nezavisnost i narod, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier.

"Moja Vlada nije mogla jasnije da pokaže da nismo zadovoljni kvalitetom partnerstva sa (premijer Kosova Albin) Kurtijevom vladom u ovom trenutku. Ne verujemo da je Kurtijeva vada bila dovoljno pažljiva prema brigama koje smo dosledno iznosili oko implementacije ili sprovođenja uredbe Centralne banke Kosova (CBK)", rekao je Hovenier u razgovoru sa novinarima 29. februara u Prištini.

Ponovio je da SAD ne dovode u pitanje zakonitost uredbe CBK, već način na koji je doneta i njen uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu.

Odluka Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, uređuje da euro bude jedino platno sredstvo, čime se ukida dinar koji je do sada cirkulisao u srpskim sredinama. Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaju razna primanja iz budžeta Srbije upravo u dinarima.

Međunarodna zajednice izrazila je zabrinutost da bi ova odluka mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe i podigne etničke tenzije. Od kosovskih vlasti je zbog toga zatraženo odlaganje primene ove uredbe.

Međutim, Centralna banka Kosova je saopštila da prelazna faza primene njene uredbe ne može trajati duže od tri meseca.

Ambasador Hovenier je rekao da se pitanje dinara ipak treba razmatrati u okviru dijaloga Kosova i Srbije jer to pitanje utiče na pojedince.

"To ima direktan uticaj na ranjivije pojedince", rekao je Hovenier, navodeći primjer 70-godišnjaka koji je navikao da ide u kancelariju da podiže penziju.

Hovenier je, između ostalog, rekao da Srbija ne treba da ima veto na način pružanja pomoći, već da se o ovom pitanju treba razgovarati.

Pitanje dinara je bila i tema dijaloga Kosova i Srbije 27. februara u Briselu, koji je završen bez konkretnog rezultata a specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak je rekao da su potrebni dodatni sastanci.

Američki ambasador je rekao i da njegova zemlja očekuje da Vlada Kosova formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da prosledi statut Ustavnom sudu na razmatranje.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije sa ciljem da pripadnicima srpske zajednice na Kosovu pruži određeni nivo samomenadžiranja.

Izaslanici zapadnih zemalja su oktobra prošle godine predstavili statut Zajednice, koji su Kosovo i Srbija u načelu prihvatili.