Stav opozicije

Opozicioni poslanici u Skupštini Kosova smatraju da su razgovori u Briselu - nazadovanje vlade, jer, kako kažu, tema dinara nije tema za dijalog, piše Dukađini.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu-Shoshi kaže da Vlada Kosova nema principe, strategiju, niti plan kako da nastavi dijalog.

"Kontinuirano, unutrašnja pitanja, kao što su nalepnice, registarske tablice i dinar, postaju tema u Briselu. Tto su apsoutno unutrašnja pitanja Kosova koja nemaju razloga, niti treba da se pretvaraju u teme razgovora za dijalog", rekla je Musliu-Shoshi.

Ona je navela da sve to "Kurti stvara kako bi izbjegao ZSO".

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kazala je da je CBK vodila dijalog koji je "preokrenut" na tehnički nivo umjesto da bude dijalog o glavnim pitanjima:

"O zajedničkim pitanjima za očuvanje suvereniteta i integriteta, poštovanja ustava Kosova".

Za razliku od opozicije, poslanici vladajuće koalicije ne vide današnji sastanak kao nazadovanje i ukazuju da tema dinara nije tema dijaloga.

Prema riječima predsjednice Odbora za spoljne poslove Arbreshe Kryeziu-Hiseni, iz Samoopredjeljenja, predstavnik CBK-a je prisustvovao sastanku u Briselu jer je ta institucija donela odluku o dinaru, te da nije ni bilo sastanka glavnih pregovarača.

"Ne želimo da pitanje dinara vraćamo u dijalog, a sama Evropska unija ne bi trebalo da dozvoli da se to dogodi", rekla je Kryeziu-Hiseni.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini