Pitanja bez odgovora

Američki State department saopštio je da Beograd i Priština treba hitno da nastave razgovore uz posredovanje Evropske unije o upotrebi dinara na Kosovu.

"Pozdravljamo što su 27. februara vođeni razgovori u okviru Dijaloga uz podršku EU o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu", izjavio je za Radio Slobodnu Evropu portparol Stejt departmenta SAD.

Razgovori u Briselu uz posredovanje Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka završeni su bez konkretnih rezultata.

On je rekao da su razgovori o uredbi Centralne banke Kosova, kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu, "važan prvi korak", ali da "mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora".

SAD su bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi sa novom uredbom Centralne banke Kosova, rekao je portparol Stejt departmenta i dodao da je dijalog uz podršku EU "pravi kanal za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije".

"Ponavljamo naše pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije i da se ozbiljno i hitno angažuju u naporima za postizanje mirnih i produktivnih odnosa u okviru Dijaloga koji vodi EU", dodao je portparol Stejt departmenta SAD u izjavio za Radio Slobodnu Evropu u pisanom odgovoru.

Lajčak je na mreži X posle razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu o dinaru rekao da će "biti neophodni dodatni sastanci".

On nije pojasnio da li su strane imale bilo kakav dogovor, ali je pozdravio njihovu posvećenost u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene uredbom Centralne banke Kosova.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara.

Ova odluka je, prema oceni Evropske unije, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu, koja je koristila dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije.

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismaili (Ismailji) rekao je da se na sastanku u Briselu nije razgovaralo o uredbi koja zabranjuje upotrebu srpskog dinara na Kosovu, već su predstavljeni tehnički modeli kako da Srbija nastavi finansiranje iz svog budžeta legalnim i transparentnim kanalima.

Istakao je da je predlog bio da se uplate vrše na bankovnim računima korisnika u evrima, "kao što je ranije Centralna banka Kosova predložila Narodnoj banci Srbije".

"Nismo prihvatili nikakve druge razgovore", rekao je Ismailji, dodajući da se uredba neće menjati i da se "njena implementacija ne dovodi u pitanje".

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je izrazio uverenje da je ovo problem koji treba rešiti na političkom nivou.

"Sastanak je pokazao da odluka takozvane Centralne banke Kosova podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi (Besnik, glavni pregovarač Kosova). Posledice takve odluke su političke", ocenio je Petković.

"Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka takozvane Centralne banke Kosova pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu", dodao je Petković na kraju sastanka.

Na susretu dve delegacije bili su prisutni samo finansijski stručnjaci iz Prištine i Beograda. Kako se nezvanično saznaje, insistiranjem kosovske strane, na tom sastanku nije bio prisutan Petković.

Kosovska strana smatra da se radilo o tehničkom susretu, gde su predstavnici Centralne banke Kosova izneli svoje opcije kako novac koji šalje Srbija može da stigne do srpskih korisnika na Kosovu.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi je 21. februara izjavio da je odbio poziv Lajčaka, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu "pitanje dinara nije deo dijaloga".