Nedostatak vizije EU

Politikolog Albinot Maloku izjavio je za Kosovo onlajn da o pitanju dinara ne treba razgovarati na političkom nivou, jer je ta stvar "ekonomske prirode".

"I ranije sam rekao da na političkom nivou ne bi trebalo da se ide u Brisel. Glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi, i kao zamjenik premijera Kosova ne bi trebalo da ide u Brisel, i da priča o stvarima koje su unutrašnje prirode Kosova. Trebalo bi da se održi sastansk između guvernera banaka, i da se nađu rješenja za teme koje bi se implicirale kasnije u stvarima ekonomske prirode između Kosova i Srbije na bankarskom nivou", rekao je Maloku.

Kako je naveo, Evropska unija nema posebnu oštriju viziju kako da pristupi daljim koracima u dijalogu Kosova i Srbije.

"Borrell je objasnio svoj stav o sastanku sa predsjednikom Srbije i premijerom Kosova. Nemamo preduslove da se održi sastanak na višem nivou, zbog nedostatka vizije EU, a taj nedostatak vizije odgovara i Vuću i Kurtiju. Ne bi trebalo da bude tako, jer imamo jednu saglasnost i francusko-njemački plan, bez obzira na to što ne zaokružuje naš odnos normalizacije i kreiranja jednog normalnog diplomatskog odnosa", dodao je Maloku.

Prema njegovim riječima, pitanje dinara je ekonomsko pitanje koje se, kako navodi, kao i svako drugo, pretvorilo u političko.

"Ako se održi razgovor između guvernera banaka, oni bi trebalo da znaju koji je najbolji mogući način da se to pitanje riješi, i sa ekonomske tačke gledišta kakav uticaj ima. Stvar je ekonomske prirode. Istini za volju, ova ekonomska stvar se pretvorila u političko pitanje. Na Kosovu uvijek imamo takve situacije, posebno kada se takvo nešto u sredinama gdje žive različite zajednice, odmah se pretvara u političko pitanje. Taj način funkcionisanja odnosa između Kosova i Srbije treba promjeniti", dodaje Maloku.

Izvor: Kosovo Online