Naša tragedija

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Hardinaj smatra da je odlukom o ukidanju dinara aktuelna Vlada Kosova narušila odnose za saveznicima i istakao da je premijer Albin Kurti poslije francusko-njemačkog plana vratio Kosovo unazad, umjesto da ga približi Natou.

Istakao je da bi da je na čelu Kosova uradio sve što traže američki partneri kako bi se približilo članstvu u Nato, a da je Kurti ukidanjem dinara uptpunosti naštetio tom procesu.

"Od početka ruske agresije u Ukrajini, svijet više nije isti. Imamo obećanja američkih donosilaca odluka, uključujući senatore koji dolaze u region na visokim nivoima, da se primjenom francusko-njemačkog plana za Kosovo otvara perspektiva integracije u evroatlantske misije. Od tada, Kurti je uništio kredibilitet kod garanta naše bezbjednosti podstičući neprijatelje da nas ugroze. Kada bi dinar i pitanja poput dinara išli ka Nato, to ne bi bilo relevantno za pitanja našeg unutrašnjeg funkcionisanja, dok je danas Kurti sa dinarom Srbije uspio da nas posvađa sa SAD, sa Natom i glavnim saveznicima. To je zaista naša tragedija", konstatuje Haradinaj u intervjuu za A2 CNN.

Ukazao je da je stolica u Nato vječna i da bi Kosovo trebalo da ide u tom smjeru, ostavljajući po strani pitanja koja naknadno mogu da se rješavanju poput tablica ili valute.

"Naša zastava i stolica u Natou je vječna kada jednom pristupimo Alijansi. Od tog dana stavljate crvene linije ne samo na Srbiju i Rusiju, već na sve neprijatelje. Da sam na Kurtovijevom mjestu, tražio bih od Amerike radnu listu za ulazak u Nato i završio bih je u rekordnom roku da ubrzam korak ka članstvu", poručio je Haradinaj.

Haradinaj je rekao je Kurti iskorišćen za rusku agendu za destabilizaciju regiona i pogoršanje odnosa sa saveznicima i pristalicama Kosova.

"Vrlo hitno smo pokrenuli pitanje Kosova na nivou prvih donosilaca odluka predsjednika Macrona i kancelara Scholza, uz američku podršku na nivou državnih sekretara. Od dobro poznatog dogovora francusko-njemačkog plana, naša vlada se vratila unazad, umjesto da ide na nivo odnosa prema članstvu u Nato, što je bila opcija. Vlada se vratila unatrag tražeći pitanja koja narušavaju stvoreno povjerenje i nanose štetu postignutom sporazumu. Nije bilo lako pokrenuti naše pitanje na nivou predsjednika Francuske, Njemačke i SAD sa sekretarom Blinkenom. Pošto je Kosovo dostiglo ovaj nivo, Kurti je tražio pitanja koja izazivaju probleme sa bezbjednosnim saveznicima. Kurti se, umjesto da vodi Kosovo ka Nato, stavio na raspolaganje ruskoj agendi za destabilizaciju", rekao je Hardinaj.

Ukazao je da se Kosovo, zahvaljujući Kurtiju, u Savjet bezbjednosti UN vratilo kao agresor i da je kritikovano od najbližih partnera, što je, kako dodaje, u interesu njegovih neprijatelja.

Smatra da Kurtijeva vlada neće osvojiti još jedan mandat na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu i da će opozicija biti u prednosti ukoliko se ujedini.

Kako kaže opozicija već radi na tome da napravi sljedeću vlast.

"Nećemo podržati drugi mandat premijera Kurtija. Poslije izbora postoji mogućnost da opozicija stvori većinu. Kurtijeva vlada neće imati drugi mandat, dok ga opozicija ima na osnovu merenja javnog mnjenja. Sljedeću vlast stvara opozicija", ocjenjuje je Haradinaj.

Prokomentarisao je i smanjenje međunarodnog prisustva na sjeveru i izrazio zabrinutost zbog situacije na terenu u budućnosti.

"Ne osjećamo se sigurno u svom domu. Odstupanje od bezbjednosnih saveznika dovodi u pitanje našu operaciju i funkcionisanje na sjeveru. Takav odnos je opasan. Kada naši neprijatelji znaju da se ne slažemo sa SAD, to je tragično. Nije dobra situacija i zabrinut sam zbog ove situacije", zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/A2 CNN