Odgovorio Ani Brnabić

Premijer Kosova Albin Kurti učestvuje na Investicionom samitu na Zapadnom Balkanu koji se održava u Londonu, gdje je nakon izlaganja premijerke Srbije Ana Brnabić koja je koristila termin Kosovo i Metohija, rekao "moja zemlja se zove Republika Kosovo, a ne Kosovo i Metohija", prenosi Telegrafi.

"Moja zemlja se zove Republika Kosovo, a ne kako se ovdje kaže Kosovo i Metohija. Ako bih išao ovim putem, trebalo bi mi dosta vremena, jer osim Srbije, moram da kažem Srbija i Vojvodina, Sandžak, Raška i Preševska dolina. Bolje se fokusirati na ekonomiju", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je Kosovo posvećeno redu, zakonu i borbi protiv korupcije u skladu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Velikom Britanijom.

"Posvećeni smo redu, zakonu i borbi protiv korupcije u punoj liniji sa Amerikom, EU i Britanijom, kako u političkim tako i u ekonomskim vrijednostima, posebno nakon ruske agresije u Ukrajini", rekao je on.

Napomenuo je da je Kosovo priznalo 117 zemalja svijeta, tri od četiri susedne zemlje, naveo da Crna Gora i Sjeverna Makedonija priznaju Kosovo, ali da ga Srbija i dalje ne priznaje.

"Nemamo nikakve veze sa Ruskom Federacijom, uveli smo sankcije Rusiji. Želimo da Ukrajina dobije rat i potrebna nam je demokratska Evropa i svijet da vidimo poraz Kremlja i Putina. Dakle, mi nemamo saradnju sa njima, iako bi oni željeli", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online